Neem contact op

Energiemarkt

Energietransitie

Energiemarkt

Energietransitie

Energietransitie en digitale transitie

We nemen afscheid van fossiele brandstoffen. En eigenlijk gebeurt dat best snel. Enkele kolencentrales zijn al gesloten en de laatsten sluiten uiterlijk 2030 de deuren. Op termijn nemen we ook afscheid nemen van het aardgas.
Elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, met name zon en wind, nemen de rol van de fossiele brandstoffen over. Dat zien we nu al om ons heen en de komende jaren zullen windparken op zee een forse duit in het zakje gaan doen.
Maar zal het genoeg zijn? Ons elektriciteitsverbruik zal sterk gaan toenemen. In veel woningen gaan warmtepompen, die veel elektriciteit verbruiken, de rol van aardgas overnemen. Bij de mobiliteit zien we op de opkomst van elektrische fietsten en vooral elektrische auto’s. Om aan de groeiende elektriciteitsbehoefte te kunnen voldoen wordt er daarom ook gekeken naar de mogelijkheden die waterstof (op termijn) biedt.

Tegelijkertijd zal energiebesparing veel aandacht krijgen, zowel in woningen, maar ook in kantoren en fabrieken. Niet meer vrijblijvend, maar ook via wet- en regelgeving. Kantoren en bedrijven worden gedwongen om aan te tonen welke energiebesparende maatregelen ze hebben getroffen. Woningen zonder energielabel kunnen niet meer worden verkocht.

Tenslotte wordt het steeds belangrijker om vraag en aanbod van elektriciteit zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Een uitdaging voor alle partijen in de keten is daarbij om de energievoorziening betrouwbaar en betaalbaar te houden.

Meer weten?

Dagelijks helpen wij onze opdrachtgevers uit de energiesector met hun digitale transformatie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die technologieën als Artificial Intelligence en Cloud Native uw organisatie te bieden heeft? Wij helpen u graag verder.