Neem contact op

Energiemarkt

Meetbedrijven

Energiemarkt

Meetbedrijven

De meetbedrijven zijn bij het grote publiek een beetje de onbekende in de energieketen. In vergelijking met de meetbedrijven, zijn netbeheerders en vooral energieleveranciers veel zichtbaarder. Bovendien is de metermarkt opgeknipt. Voor huishoudens is de metermarkt gereguleerd. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de meteropname bij de huishoudens. Voor klanten met een grootverbruikaansluiting is de metermarkt geliberaliseerd; zij moeten een eigen meetbedrijf aanwijzen.

Meetbedrijven zijn een spin in het web. Zij meten het verbruik, op basis daarvan kan de afrekening plaatsvinden. Door de energietransitie is het belang van meetdata alleen maar groter geworden; goede meetdata wel te verstaan.

Plaats in energieketen

Slimme meter

Op dit moment wordt de slimme meter uitgerold naar de huishoudens. Een slimme meter is een digitale meter die wordt uitgelezen door de netbeheerder. Deze meters registeren het energieverbruik met tussenpozen van 15 minuten voor elektriciteit en van 60 minuten voor gas. Zakelijke klanten maken gebruik van een telemetrie meters. Deze worden dagelijks uitgelezen.

Digital transition

Data

Zakelijke klanten moeten een zogenaamde ‘Erkend Meetverantwoordelijke’ aanwijzen. Deze zorgt voor het meten en verwerken van de verbruiksgegevens. Zeker dat laatste, het verwerken van data, wordt steeds belangrijker. Klanten hebben behoefte aan gedifferentieerde overzichten en diepgaande analyses van hun energieverbruik. De markt vraagt steeds om meer én actuelere meetdata, om zo een goed beeld te krijgen van de energiekosten, deze kosten te kunnen doorbelasten of aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Via wet- en regelgeving, veelal onderdeel van het Energie- of Klimaatakkoord, worden klanten ook gedwongen om hier serieus werk van te maken.

Meetbedrijven kunnen hier hun meerwaarde bewijzen. Soms gaat die meerwaarde nog verder door het verzorgen van de energie-infrastructuur, zoals het aanbod van transformatoren of laadpalen en de dienstverlening die daarbij hoort.

Info Support stelt ons in staat op grote schaal nieuwe data gedreven diensten te ontwikkelen, met de betrouwbaarheid die men van Fudura gewend is.

René Pruijssers - Directeur Fudura B.V.

IT als enabler

 • Het verwerken, verifiëren en analyseren van grote hoeveelheden (big) data om deze vervolgens te kunnen presenteren en visualiseren in allerlei overzichtelijke grafieken en tabellen.
 • Artificial Intelligence voor procesoptimalisatie en diensten aan eindklanten.
 • Nu data zo belangrijk is geworden, is cybersecurity vanuit leveringszekerheid en data privacy ook een issue van het grootste belang geworden.
 • Door de exponentiële groei van data kan migratie naar de Cloud de IT-kosten reduceren.

Vier redenen om voor info Support te kiezen

 • Domain knowledge

  Domeinkennis

  Kennis van de Energietransitie, de IT-uitdagingen die hiervan het gevolg zijn, maar ook de IT-kansen die hierdoor ontstaan.

 • Ervaring

  Ervaring

  Jarenlange ervaring in de energiesector en partner van één van de grootste meetbedrijven in Nederland.

 • Vakmanschap in de it

  Vakmanschap

  Voortrekkersrol in ontwikkeling van innovatieve software-oplossingen en nieuwe doelarchitecturen bij meetbedrijven.

 • Speedy implementation API

  Innovatie

  Betrokken bij het bedenken en uitvoeren van innovatieve software-oplossingen bij meetbedrijven.

Meer weten?

Dagelijks helpen wij onze opdrachtgevers uit de energiesector met hun digitale transformatie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die technologieën als Artificial Intelligence en Cloud Native uw organisatie te bieden heeft? Wij helpen u graag verder.