NS-machinisten anticiperen op actuele reisinformatie dankzij TimTim-app
Machinisten van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben voortaan de beschikking over een app met real-time route-informatie. Dankzij deze TimTim-app kunnen machinisten beter anticiperen op andere treinen op het spoor. Dat vergemakkelijkt de proef die NS op dit moment uitvoert met spoorboekvrij reizen.
Uitdaging
NS had behoefte aan een nieuwe oplossing omdat de Railpocket niet meer voldeed aan de huidige eisen en wensen van de spoorwegen, met name voor real-time route-informatie en verbeterde rijveiligheid
Doelgoep
Machinisten van NS
Resultaat
Met TimTim hebben machinisten nu alle relevante, real-time route-informatie op één scherm, waardoor ze veiliger en energiezuiniger kunnen rijden. De app won de NS IT Innovatie-award van 2017 en is succesvol in productie genomen in oktober 2017
Alle route-informatie op één scherm
TimTim is ontwikkeld door NS in nauwe samenwerking met Info Support en machinisten – de eindgebruikers van de oplossing. De nieuwe toepassing was nodig omdat de zakcomputer die NS-medewerkers tot voor kort met zich meedroegen (de Railpocket) niet meer voldeed aan de wensen en eisen die de spoorwegen nu heeft. Met TimTim hebben machinisten alle relevante, realtime route-informatie op één scherm.
NS voert op dit moment een proef uit waarin op een aantal trajecten iedere tien minuten een trein rijdt. Hierdoor is het belangrijker dan ooit dat machinisten real-time inzicht hebben in de situatie op het spoor. Ook tijdelijke snelheidsbeperkingen kunnen in de app worden getoond en zelfs de plekken waar het glad is op het spoor zijn te zien voor machinisten.
Veiliger en energiezuinig rijden
Het uitgangspunt was dat de app machinisten niet alleen zou moeten helpen om op tijd te rijden, maar ook nog veiliger en energiezuinig. Jeroen Polman, Manager Applicatie Ontwikkeling & Architectuur bij NS: “Als je als machinist ziet dat er een langzame trein een paar kilometer voor je rijdt, dan heeft het niet zoveel zin om eerst flink gas te geven en daarna in de remmen te gaan. Dat is niet bepaald energiezuinig; de app helpt ook om elektriciteit te besparen.”
Ook de eindgebruikers zijn nauw betrokken bij het traject. “We maakten gebruik van ambassadeurs in het veld, eerstelijnsmedewerkers die helpen door rechtstreeks feedback te geven. Zij krijgen altijd als eerste een nieuwe versie en de mogelijkheid om deze te beoordelen.” Deze ambassadeurs hebben niet alleen gezorgd voor een succesvolle livegang, maar waren ook betrokken bij de uitreiking van een bijzondere prijs voor TimTim: de oplossing won de NS IT Innovatie-award van 2017.
De app is in oktober 2017 in productie genomen.