Computerworld: Hoe BI helpt kansen in de crisis te benutten

In de serie ‘7 vragen aan…’ besteden we aandacht aan IT-bedrijven van Nederlandse bodem. Deze week spraken we met Henk van der Pol van Info Support.

Voor IT-oplossingen wordt vaak automatisch naar de bekende grote IT-multinationals gekeken. Een mens zou bijna vergeten dat in Nederland ook informatietechnologie van internationale klasse wordt ontwikkeld. Dat is jammer, want IT van eigen bodem heeft zeker voordelen: bekende cultuur, snel schakelen, bekende wet- en regelgeving, om maar eens wat te noemen. Computerworld.nl laat u in deze reeks kennismaken met vaak verrassend inventieve ondernemingen die dichter bij huis zijn dan u wellicht denkt.

Info Support werd opgericht in 1986 en telt inmiddels 350 werknemers. Het bedrijf houdt zich naast softwareontwikkeling, beheer en training bezig met Business Intelligence (BI) en ziet daarmee juist in tijden van crisis enorme mogelijkheden om met IT efficiënter en goedkoper te kunnen werken. Tijd voor zeven vragen aan Henk van der Pol, Manager Sales Support & Marketing bij Info Support.

1. Wat is er veranderd in vergelijking met een paar jaar geleden?
“Vroeger had je vrij hiërarchische teams met een projectleider die een team op basis van een bepaald plan een richting in stuurde. Iedereen binnen het team had een vaste taak, zoals testen of ontwerpen. Nu zijn de teams veel kleiner en is de rolverdeling meer dynamisch. Ieder lid van een binnen het team denkt mee en vervult verschillende taken binnen het proces. De klassieke projectleiding en sturing is daardoor niet meer nodig.”

2. Wat heeft die verandering getriggerd?
“Onder invloed van cloud computing is het testen van software een continu proces geworden. Vroeger was er sprake van een ‘big bang’, waarbij maanden gewerkt werd aan een grote update die op een bepaald moment in één klap live ging. Dat had een grote impact op organisatie en leidde ook vaak tot problemen. In dit cloud tijdperk worden er meer kleine updates gedaan, net zoals je ziet bij apps voor smartphones en tablets. Dat leidde dus ook logischerwijs tot kleinere teams.”

3. Welke recente innovaties hebben jullie toegepast?
“We kijken continu of nieuwe technologische mogelijkheden bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken. Zo hebben we bijvoorbeeld samen met zusterorganisatie De Vries WFM een een realtime rooster-applicatie ontwikkeld voor de retailmarkt, zoals supermarkten. De software kent bekende piek- en dalmomenten en berekent mede op basis daarvan hoeveel personeel er op bepaalde momenten nodig is. Dat wordt gecombineerd met de wetgeving en cao’s die bepalen hoeveel iemand mag werken en met verschillende typen werknemers, variërend van oproepkrachten en vaste werknemers. Het is zelfs mogelijk om realtime te meten hoe druk het in de winkel is en op basis daarvan de roosters aan te passen. Via een mobiele app kan een werknemer worden gevraagd of hij beschikbaar is om over een paar uur te komen werken. Een dergelijk systeem zorgt voor een kostenbesparing en meer efficiëntie omdat er minder momenten zijn met onder- of overcapaciteit.”

4. Krijgt de mobiele telefoon een steeds grotere rol?
“Absoluut! Vrijwel iedereen heeft zijn mobiel altijd bij zich. Het is dus slim om de mogelijkheden daarvan en de beschikbare rekenkracht beter te benutten. Dat biedt volop kansen voor bedrijfseconomische oplossingen. Psychiatrisch patiënten die hun dagelijks hun stemming doorgeven aan de GGZ deden dat vroeger via formulieren. Nu kan het via internet, maar we hebben ook een app ontwikkeld. Een cliënt kan dan zijn of haar stemming doorgeven door een smiley in een smartphone-app aan te klikken. Diezelfde smartphone kan daar bovendien zelf om vragen, zodat het niet vergeten kan worden. Een dergelijk stukje innovatie is niet groot of duur, maar heeft wel een gigantische impact.“

5. Wat voor rol speelt Business Intelligence?
“Bij gemeenten zijn sociale rechercheurs in dienst om uitkeringsfraude op te sporen. Als iemand op Facebook of Twitter bijvoorbeeld melding maakt van een aangeschafte Ferrari, dan is er mogelijk iets niet pluis. In de praktijk vergt dit heel veel handwerk, maar wij hebben hulpmiddelen waarmee het ook geautomatiseerd kan. Een business intelligence-tool waarmee bestanden en gegevens aan elkaar gekoppeld worden. Intelligente software analyseert die gegevens en bouwt een dossier voor de rechercheurs met een opsomming van aandachtspunten. Uiteraard scheelt dit heel veel kostbare tijd. De software doet zelf geen uitspraak over fraude, maar biedt wel aanknopingspunten voor verder onderzoek. Uiteraard gebeurt dit in lijn met wettelijke bepalingen voor de bescherming van persoonsgegevens – de gegevens zelf zijn niet in te zien.”

6. Welke innovatieve ontwikkelingen spelen er nog meer?
“Een vraagstuk dat we zagen bij klanten was kennismanagement. Hoe deel je kennis op een eenvoudige, efficiënte en prettige manier? Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat de kennis van iemand die vertrekt niet verloren gaat? Op dit moment zijn we bij ABN AMRO een platform aan het uitrollen dat kunt zien als een intern social media-systeem. Als werknemer kun je daarmee eenvoudig kennis delen met de rest van de organisatie, op ongeveer dezelfde manier als Facebook werkt. Je kunt bovendien interessegebieden opgeven, zodat je automatisch op de hoogte blijft als er nieuwe informatie toegevoegd of aangepast wordt. Uiteraard is het geheel ook eenvoudig te doorzoeken en kunnen werknemers zelf rubrieken toevoegen. Een dergelijke moderne methode in de stijl van sociale media, waar werknemers al vertrouwd mee zijn, werkt vele malen beter dan een klassiek en statisch intranet zoals dat nog vaak gebruikt wordt. Er zijn wel andere interne portals, maar die zijn meestal complex en lastig te beheren. De sociale media-opzet is eenvoudiger; je deelt informatie, weet wie waarvan kennis heeft en iedereen blijft automatisch op de hoogte. Ook is het systeem zelflerend; informatie waar veel op gezocht en gereageerd wordt, krijgt een hogere ranking.”

7. Wat merken jullie van de economische malaise?
“Wij merken dat de crisis heel veel kansen biedt. IT kan in grote mate bijdragen aan oplossingen van problemen. Bovendien zijn de kosten afgenomen, omdat er dankzij de cloud geen grote investering meer nodig is in infrastructuur. Vaak is er binnen een bedrijf heel veel informatie beschikbaar, bijvoorbeeld van klanten, maar zijn verschillende systemen niet onderling geïntegreerd. Daardoor is er te weinig inzicht en overzicht. Business intelligence biedt kansen. Kun je bijvoorbeeld het gedrag van klanten voorspelen? Of beïnvloeden? Als dan behoud van klanten oplevert, loont dat al snel.”

Het interview is ook te lezen op de site van Computerworld.