Self Service BI

In deze tijd van economische druk, complexe bedrijfsprocessen en explosief groeiende beschikbare data wordt de roep om juiste en tijdige informatie steeds groter. Juiste informatie is noodzakelijk om snellere en slimmere beslissingen op te baseren. Ooit was stuurinformatie enkel beschikbaar voor het Executive management .Tegenwoordig dient iedereen die beslissingen maakt te beschikken over de laatste bedrijfsinformatie, het liefst verrijkt met alle mogelijke externe data en gefilterd op hoofdlijnen. Deze ontwikkeling bezorgt menig IT-afdeling hoofdpijn. Zij kunnen simpelweg niet inspelen op de snel veranderende vraag van hun gebruikers. Gevolg is dat veel gebruikers kiezen voor Self Service BI, waarbij ze met moderne tooling zelf hun query’s samenstellen en daarmee de door hen gewenste informatie genereren. Maar wegen de snelheid, flexibiliteit en het gemak op tegen de gevaren?

Self Service BI: dè oplossing?

In de praktijk blijkt dat de tools voor een IT’er een intuïtieve interface bevatten, die echter voor een business user niet zelden onbegrijpelijk is. Tevens lopen de business users tegen dezelfde problemen aan als de traditionele IT DWH/BI-projecten zoals vervuilde data en verschillende definities van dezelfde data, zoals

verkoopcijfers inclusief en exclusief BTW. Al snel ligt het gevaar op de loer dat de bekende appels met peren worden vergeleken en is het heilige doel van een BI-oplossing: the single version of the truth ver te zoeken. Om nog maar niet te spreken over zaken als compliancy of security.

Best of two worlds

Self Service BI voorziet in een behoefte. Daar doet bovenstaande niets van af. En vergelijk een Self Service BI oplossing eens met een restaurant met een buffet: een tafel vol met kant-en-klare gerechten, bereid door de professionele kok. Echter de klant beslist zelf wat hij op zijn bord schept. Vis en vlees door elkaar? Geen probleem. Zo kan het ook in een Self Service BI-omgeving. De IT-afdeling zet de data klaar, geheel gereed en geoptimaliseerd voor gebruik en de business

user gebruikt met zijn tools alleen die data die hij wil hebben in elke combinatie die maar denkbaar is. Vele tools bieden ook de mogelijkheid om vanuit een self service concept te deployen naar een solide enterprise IT proof en robuust systeem. Hiermee wordt the best of two worlds gerealiseerd. Lees meer hierover in ons whitepaper over Self Service BI.

Downloads

No downloads found.

Ontmoet ons

Azure Lowlands 2022

Developer Week '22

JBCNConf