Dutch Mobile .NET Developers Group opgericht

In Nederland bestaat een grote groep softwareontwikkelaars die zich de afgelopen jaren gespecialiseerd heeft in Microsoft .NET-technologie. Zij ontwikkelen toepassingen voor het web en Windows, voor bedrijven en consumenten. Deze ontwikkelaars worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag naar apps voor iOS of Android. Voor deze groep ontwikkelaars is nu de Dutch Mobile .NET Developers Group opgericht. Het initiatief voor de oprichting is gekomen vanuit Info Support en Macaw, beide bedrijven met jarenlange ervaring met het ontwikkelen van .NET toepassingen.

De Dutch Mobile .NET Developers Group is open voor iedereen en richt zich op Nederlandse ontwikkelaars die mobiele apps ontwikkelen (of dat willen) met .NET technologie. Het doel is om kennis uit te wisselen en ontwikkeling van mobiele apps in Nederland kwalitatief en kwantitatief te stimuleren.

De afgelopen 15 jaar was softwareontwikkeling in Nederland hoofdzakelijk gericht op Windows en op het web. Maar met de toegenomen populariteit van smartphones en tablets is er ook een sterke vraag ontstaan naar software die draait op iOS en Android. En het onlangs uitgekomen Windows 8 voegt daar nog een nieuw applicatieplatform toe. Softwareontwikkelaars staan voor een grote uitdaging, want die platformen kennen grote technische verschillen en het is vrijwel onmogelijk om ze allemaal goed te beheersen.

De Dutch Mobile .NET Developers Group gelooft sterk in de mogelijkheden van .NET technologie, zowel de commerciële versie van Microsoft als het open source Mono-project. Voor softwareontwikkelaars met een achtergrond in Microsoft-technologie is het Mono-platform een uitgelezen kans om in te springen op mobiele apps. Het Amerikaanse bedrijf Xamarin levert op Mono gebaseerde toolkits voor ontwikkeling van mobiele apps voor zowel Android (Mono for Android) als iOS (MonoTouch).

Deze toolkits maken het mogelijk om de jarenlang opgebouwde kennis, -vaardigheden en -programmacode mee te nemen naar de Android- en iOS-platforms. MonoTouch en Mono for Android maken gebruik van de platform compilers en tools voor Android en iOS, en leveren native apps die in niets onder hoeven te doen voor apps die zijn ontwikkeld met de eigen toolkits van Apple en Google. Het verschil is dat alles geprogrammeerd kan worden in één .NET taal, in plaats van meerdere (Objective C/Java). Hierdoor wordt grootschalig hergebruik van code over apps mogelijk.

De eerste bijeenkomst van de Dutch Mobile .NET Developers Group zal plaatsvinden op donderdag 13 december. Deelname aan de user group en de eerste bijeenkomst is gratis, de deuren gaan open vanaf 18.00 uur bij Macaw Nederland, Beechavenue 140, Schiphol-Rijk. Voor eten wordt gezorgd. De presentatie start om 19.00 uur.

Inschrijven kan op de site van de user group: http://www.meetup.com/Dutch-Mobile-NET-Developers-Group/