Koppelen van databases: het nieuwe tandenborstels tellen?

Al zo lang er uitkeringen bestaan, is fraude een kopzorg geweest van gemeentes. In de loop der jaren zijn er verschillende methodes gehanteerd om misbruik aan de kaak te stellen. Het bekendste voorbeeld is het zogeheten ‘tandenborstels tellen’.

In een tijd dat overheden beschikken over grote hoeveelheden gegevens over burgers, is deze methode achterhaald. Gemeentes beschikken zelf over verschillende databases die veel kunnen vertellen over de (verborgen) inkomens- en vermogenssituatie van burgers. Daarnaast kunnen de eigen gegevens ook nog worden gekoppeld aan bestanden van andere instellingen, om het beeld nog completer te maken. Door het slim combineren van beschikbare gegevens kom je als gemeente veel meer te weten dan het aantal tandenborstels bij de wastafel: wat zegt het bijvoorbeeld als een inwoner met een eenpersoonsuitkering riool- en afvalstoffenheffing betaalt voor een huishouden met meerdere personen? Is het verdacht als een uitkeringsgerechtigde een bouwaanvraag voor een huis indient of meer dan drie honden heeft?

In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Welke koppelingen zijn er zoal mogelijk en wat kunnen ze aantonen?

Lees hier het hele artikel…
http://www.gemeente.nu/web/Handhaving-1/Partner-Infosupport.htm
http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal-besturen/opinie/ingezonden/koppelen-van-databases-het-nieuwe-tandenborstels.5115831.lynkx

Mark Breed is Business Intelligence Consultant bij Info Support