Overstappen naar de cloud – keuzes maken

Cloud: je wordt er als ondernemer momenteel mee doodgegooid. In zo’n beetje ieder trendartikel wordt nog maar eens benadrukt dat je anno 2016 toch echt je cloud-strategie op orde moet hebben. En liever nog loop je allang met je hoofd in de wolken en heb je al je processen al ondergebracht in deze digitale wereld. Maar als je nog niet zo ver bent, en wel graag de overstap wilt maken, is het soms lastig door de cloud-bomen het bos te zien. Er komen steeds meer aanbieders. Hoe kies je de goede? Wat is het verschil? Kortom: waar moet je aan denken als je als ondernemer wilt overstappen naar de cloud en welke misverstanden zijn er?

‘One size fits all’ of toch niet?

Als eerste is het belangrijk dat je jezelf afvraagt waarom je over wilt stappen naar de cloud. Dat lijkt een simpele vraag, maar het antwoord is vaak wat lastiger. Naar de cloud gaan ‘omdat iedereen dat doet’ is natuurlijk geen argument, al wordt het wel vaak gebruikt. We beginnen daarom bij het begin. Welke mogelijkheden op het gebied van cloud zijn er? Feitelijk zijn er twee manieren om over te stappen naar de cloud.

De eerste manier is een soort ‘one size fits all’-benadering. Je plaatst hetgeen dat je lokaal hebt draaien in een commodity cloud-product; een simpele, eenvoudig beschikbare cloud-omgeving die niet per se wordt aangepast aan jouw specifieke situatie, maar voor iedere afnemer hetzelfde is. Het voordeel hiervan is dat de prijzen vaak concurrerend zijn en je transparante en vaak lagere kosten hebt voor beheer. Daarnaast zul je altijd over de laatste en beste versies beschikken en gebruik je alleen wat je nodig. Het aantal aanbieders van commodity cloud-producten is echter enorm. Omdat er niet naar jouw specifieke eisen en wensen wordt gekeken, zal je het dus moeten doen met de services en producten die zij aanbieden. Vaak is de prijs die je hiervoor betaald marktconform en laag maar wordt er door de aanbieder ook niet meegedacht met jouw specifieke cloud-strategie. Gemak is bij deze manier en keuze de belangrijkste drijfveer. Zeker als je zelf genoeg IT-kennis in huis hebt, kan de keuze voor zo’n commodity oplossing prima werken.

Bij de tweede manier plaats je niet alles zo maar klakkeloos in de cloud van een onbekende maar goedkope beheerder, maar vormt diezelfde beheerder juist ook een strategische partner. Bij deze manier biedt de cloud echt toegevoegde waarde. In principe gelden de genoemde voordelen van hierboven natuurlijk nog steeds bij deze oplossing, met het grootste verschil dat deze partner wel met je meedenkt en specifieke oplossingen op maat biedt. Als ondernemer ben jij degene met domeinkennis, de cloudpartner die je kiest heeft de IT-kennis en helpt je daardoor je business te laten groeien door middel van juiste IT-inrichting. Je besteedt in dit geval niet alleen je infrastructuur uit, maar ook een deel van je (IT)-strategie. Een goede cloudpartner kan een echte eye opener zijn en van strategische waarde omdat hij meedenkt met de business van de ondernemer. De ondernemer heeft de domeinkennis van diens vakgebied en de cloudpartner van de technische mogelijkheden. Wanneer je dit combineert, heb je een gouden combinatie en stelt het je als ondernemer in staat om betere oplossingen te kunnen bieden.

Bij het overstappen naar de cloud is de waarom-vraag dus het belangrijkst. Waarom wil je overstappen? Wil je kostenbeheersing? Wil je altijd over de laatste versies beschikken? Heb je behoefte aan iemand die met je meedenkt over de IT-infrastructuur? Wil je IT-gerelateerde zaken uit handen geven? Afhankelijk van je antwoorden op deze vragen, maak je een keuze voor een commodity cloudproduct of een strategische cloudpartner.

Lees het volledige artikel via http://www.baaz.nl/content/gastexpert-overstappen-naar-de-cloud-keuzes-maken