Klantreferentie

Realtime route-informatiesysteem wint innovatie-award NS

Klantreferentie

Realtime route-informatiesysteem wint innovatie-award NS

Opvolger handcomputer

Als treinmachinist heb je heel wat informatie nodig om ervoor te zorgen dat je trein op tijd rijdt. Tot voor kort stond al deze route-informatie op een handcomputer. NS en Info Support gingen samen de uitdaging aan om in een kort tijdsbestek een opvolger te ontwikkelen.

De handcomputer (ook bekend als de Railpocket) voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en was dus aan het einde van zijn levenscyclus. Daardoor ontstond de behoefte om de functionaliteiten beschikbaar te stellen op een tablet. Jeroen Polman was als Manager Applicatie Ontwikkeling & Architectuur bij NS betrokken bij het project.

“We hebben bewust gekozen voor een tablet, vanwege het veiligheidsaspect in de stuurcabine. Met een tablet kun je niet bellen en ook ergonomie speelde
een rol; machinisten hebben behoefte aan een groot scherm voor hun route-informatie.”

Het grote scherm sorteert ook alvast voor op de komst van nieuwe treinen, waaronder de Sprinter Next Generation (vanaf 2018) en de Intercity Next Generation (2019).
In deze treinen krijgen de machinisten de beschikking over de zogeheten Electronic Timetable Display (ETD), wat helpt om veilig, tijdig en energiezuinig te rijden.
De nieuwe tablet met app kreeg de naam TimTim mee: Tablet met Informatie voor Machinisten over Trajecten Infrastructuur en Materieel. De naam is een knipoog naar de TomTom, want de TimTim is sinds de oplevering eind 2017 hét routesysteem voor machinisten.

Technisch was het eigenlijk nog niet mogelijk om te realiseren wat wij in ons hoofd hadden.

Wilbert Bogers, Applicatie Consultant Machinisten Applicaties bij NS

Het bijzondere aan het nieuwe systeem: voor het eerst hebben machinisten alle realtime route-informatie op één scherm. Om dat voor elkaar te krijgen, ontwikkelde Info Support Realtime route-informatiesysteem wint innovatie-award NS klantreferentie samen met NS een volledig nieuwe app (TimTim), die draait op het Microsoft Azureplatform.

Technische uitdaging, korte tijd

Het project kende verschillende uitdagingen: zo moest de oplossing in korte tijd worden ontwikkeld. “Daar kwam nog bij dat het technisch eigenlijk nog niet mogelijk was om te realiseren wat wij in ons hoofd hadden”, aldus Wilbert Bogers, Applicatie Consultant Machinisten Applicaties bij NS: “Meestal als we bij NS iets ontwikkelen, dan is de data wel al ergens beschikbaar. In dit geval lag dat anders. Veel data moest bij ProRail vandaan komen en in het begin wisten we niet hoe we dat moesten doen.”

Het probleem zat hem niet zozeer in de beschikbaarheid van de data, maar in de koppeling. “Je moet je voorstellen: zo’n scherm met route-informatie voor machinisten bestaat uit twee delen. Het linkerdeel laat zien waar de trein zich nu bevindt en dat wordt gebaseerd op de actuele locatie. Het rechterdeel is tijd-gestuurd en laat zien of de trein op schema rijdt. We moesten een manier verzinnen om locatie aan tijd te koppelen om ervoor te zorgen dat deze twee verschillende informatiestromen met elkaar in overeenstemming zijn, terwijl ze hun info uit verschillende bronnen halen.”

De oplossing bleek te liggen in het gebruik van hectometerpaaltjes langs het spoor. Het systeem meet met behulp van deze paaltjes waar de trein zich bevindt. Door dit te koppelen aan de actuele tijd is het eenvoudig om uit te rekenen of een trein op tijd rijdt. “Dat hadden ze bij Info Support echt knap bedacht, dat moet ik eerlijk zeggen. Ik dacht van tevoren: dat gaat hen nooit lukken, maar ze hebben het klaargespeeld.”

Op tijd, veilig en energiezuinig

Omdat er nogal druk lag om de opvolger van de Railpocket klaar te hebben, werd gekozen voor een minimal viable product. “We hebben onszelf afgevraagd: wat hebben machinisten minimaal nodig om op deze app te kunnen rijden?” Het uitgangspunt daarbij was dat de oplossing machinisten niet alleen zou moeten helpen om op tijd te rijden, maar ook veilig en energiezuinig. “Als je bijvoorbeeld ziet dat er een langzame trein een paar kilometer voor je rijdt, dan heeft het niet zoveel zin om eerst flink gas te geven en straks in de remmen te gaan. Dat is niet bepaald energiezuinig. De app helpt dus om brandstof te besparen.”

Een extra uitdaging was dat NS bezig was met een proef om spoorboekvrij te rijden. “Je kunt je voorstellen dat het dan voor machinisten extra belangrijk is om realtime inzicht te hebben in de situatie op het spoor.” Ook tijdelijke snelheidsbeperkingen kunnen in de app worden getoond en zelfs de plekken waar het glad is op het spoor zijn te zien voor machinisten.

Snel resultaat dankzij DevOps en Continuous Delivery

Dat het projectteam de strakke deadline heeft gehaald, is volgens de IT-medewerkers van NS vooral te danken geweest aan de agile manier van werken binnen het DevOps-team. “In het team zaten software engineers, een scrum master, architect en een projectleider vanuit Info Support. NS leverde functionele beheerders, test analisten en de product owner.” De DevOps-methode werpt ook in de beheerfase zijn vruchten af: “We werken volgens het credo ‘you build it, you run it’; als er verstoringen zijn, dan kunnen die meteen worden opgelost.”

TimTim wint NS IT Innovatie-award 2017

Ook de eindgebruikers (de 3.500 machinisten die NS rijk is) zijn betrokken bij het traject. Althans, een deel van hen: “We maakten gebruik van ambassadeurs in het veld, eerstelijnsmedewerkers die helpen door rechtstreeks feedback te geven. Zij krijgen altijd als eerste een nieuwe versie en de mogelijkheid om deze te beoordelen.”

Deze ambassadeurs hebben niet alleen gezorgd voor een succesvolle livegang, maar waren ook betrokken bij de uitreiking van een bijzondere prijs voor TimTim: de oplossing won de NS IT Innovatie-award van 2017. Van de acht projecten die werden ingediend, kreeg TimTim maar liefst 36 procent van alle stemmen. De prijs werd niet alleen in ontvangst genomen door het ontwikkelteam, maar ook door een van de ambassadeurs. “Natuurlijk waren we daar erg trots op, het is toch een mooie vorm van erkenning.”

Data-driven gids

Hoe zorgt u voor een data-driven business? Onze gids Data-Driven Business: Make IT Happen! helpt u om goed te starten met een data-driven aanpak. We behandelen wat data-driven precies inhoudt en wat de bijbehorende obstakels zijn.