Waarom u nu écht digitaal moet innoveren: 4 voorbeelden

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: gaat uw organisatie niet mee met de digitalisering, dan bent u binnenkort out of business. Het goede nieuws? Het is nog niet te laat. We geven wat voorbeelden van slimme manieren om uw concurrenten voor te blijven.

U heeft het al zo vaak gehoord

Het is echt de hoogste tijd voor een digitale transformatie. Veel bedrijven zetten al stappen, maar het gaat langzaam, omdat er op een traditionele manier wordt gedacht. Handmatige berekeningen voortaan in Excel maken, dat is bijvoorbeeld geen digitale innovatie. Wat dan wel? Het draait allemaal om slim nadenken en anticiperen op de klantvraag van de toekomst, om zo te kunnen groeien en blijven bestaan.

Wanneer uw concurrenten allemaal niet innoveren, kan u weinig gebeuren. Maar begint er één van hen met iets vernieuwends dat perfect aansluit bij de vraag uit de markt, dan vertrekken uw (potentiële) klanten daarheen. Denk daarom buiten de gebaande paden. Wat levert u voor product of dienst, wat is de klantbehoefte en wat kunt u verbeteren? We delen een paar voorbeelden.

1. Verlichting en pay per use

Steeds meer bedrijven en consumenten willen alleen voor het gebruik van een product betalen (pay per use) in plaats van voor het bezit van een product. Dat vraagt om een andere, innovatieve manier van denken. Zo betalen sommige organisaties alleen voor lichtgebruik. De lichtfabrikant regelt de verlichting en installatie. Maar hoe maakt u winst als u wordt betaald per lumen? Door het gebruik en de levensduur van lampen te monitoren en ze op basis van die data zo door te ontwikkelen dat lampen langer meegaan en makkelijker te repareren zijn.

2. Pay per use in fabrieken

Een ander voorbeeld van pay per use en digitale innovatie vinden we in de industrie. Veel fabrieken besluiten om geen eigen machines meer te kopen, maar een machineproducent alleen te betalen per gerealiseerd product. De fabriek rapporteert maandelijks aan de producent, hij is verder verantwoordelijk voor de machine. Zo’n samenwerking lukt niet met traditionele machines. Ze moeten vol zitten met digitale componenten die data leveren over het gebruik en benodigd onderhoud. Deze trend is in het klein al jaren geleden ingezet door de fabrikanten van printers. Betalen per kopie is in veel bedrijven de standaard.

3. Kwaliteitscontrole bij zeepproducent

De handzeepjes in een Argentijnse fabriek van een groot zeepmerk voldeden ooit niet altijd aan de kwaliteitseisen. Inspecteurs moesten daarom handmatig de status van ieder zeepje bijhouden. Dat kostte te veel tijd, dus de hele productielijn werd gemoderniseerd. Voortaan hielden slimme camera’s en artificial intelligence ieder zeepje in de gaten. Zodra de kwaliteit van het proces of eindproduct ook maar dreigde te verminderen, werden er onderdelen vervangen. Het proces verbeterde, er werden minder grondstoffen en kapitaal gebruikt, het werk van inspecteurs werd minder saai en het concurrentievoordeel steeg.

4. Softwarebedrijf als aanjager elektrisch rijden

De toekomst van autorijden ging volledig op de schop, toen een softwarebedrijf op een compleet nieuwe manier durfde te gaan nadenken over vervoer. Het concept elektrisch rijden kreeg steeds meer voet aan de grond en veel van ons begonnen er de voordelen van in te zien. Inmiddels heeft elke traditionele autofabrikant een strategie als reactie op de eerste innovator. Doorgaan met wat ze altijd al deden was geen optie meer, want dan zouden de fabrikanten veel klanten verliezen.

De eerste stap: ga met uw klanten praten

Wilt u succesvol blijven dan is het dus noodzaak om te bedenken hoe u uw product of dienst beter, duurzamer, kostenefficiënter of met minder risico aanbiedt. Een slimme eerste zet op weg naar innovatie is in gesprek gaan met uw klant. Wat neemt de klant af en waarom? Hoe bevalt uw dienstverlening? Wat mist er en wat kan er beter? En wat hebben hun eindklanten nodig? Uw klant voelt zich gehoord en u krijgt informatie en inspiratie waarmee u en uw klant vooruit kunnen.

Business-IT alignment is de sleutel tot succes

De klanteninput giet u vervolgens in een plan, een strategie op basis van hoe de markt zich ontwikkelt. En voor zo’n strategie kunt u niet om de technologiekant heen. Ga daarom ook eens met uw IT-team zitten. Laat uw collega’s meedenken over wat er bij uw klant gebeurt, want zij kunnen de functionele behoeften vertalen naar technische oplossingen. Denk aan nieuwe software, applicaties, koppelingen tussen systemen of slimme sensoren in het veld. Dan lukt het u straks om uw klant te verrassen voordat hij u verrast door naar de concurrent te vertrekken.

Geen idee hoe u uw digitale transformatie aanpakt?

Laat Info Support met u meedenken. Onze experts helpen u bij het maken van de juiste IT-beslissingen. Daarna heeft u de huidige stand van zaken helder en weet u welke vervolgstappen er nodig zijn om succesvol te blijven.