Serverless Computing: Wennen aan een wereld zonder servers

Een paar jaar geleden was het nog heel gewoon dat ieder bedrijf zijn eigen serverruimte had of huurde, nu is dat niet meer zo vanzelfsprekend. De term ‘serverless computing’ lijkt te suggereren dat servers overbodig worden. Dat ligt toch iets genuanceerder, aldus Erik Scheuter, Software Engineer bij Info Support: “In mijn ogen is het een architectuurstack waarbij je je niet druk hoeft te maken over het toewijzen van resources. Je hoeft je als developer dus alleen maar bezig te houden met zaken die directe waarde hebben voor de klant.”

Serverless computing

Werkelijk alles wat je nodig hebt om een applicatie te ontwikkelen, kun je betrekken uit de cloud: niet alleen opslag en rekenkracht, maar ook features zoals authenticatie en API-management. Het ontwikkelen van applicaties in een serverless-omgeving heeft overeenkomsten met het ontwikkelen van microservices; kleine applicaties die onderling informatie kunnen uitwisselen (zie ook artikel Microservices: Fabels en fictie).

Het grote voordeel van deze manier van werken is volgens Scheuter dat je als developer heel eenvoudig nieuwe functionaliteiten kunt ontwikkelen en binnen no-time in productie kunt brengen. “Bij Info Support gebruiken we serverless computing nog vooral voor back-end-oplossingen, zoals het verwerken van grote batches data, monitoring of testen. Onze applicaties onderwerpen we ook in productie aan een health check. Om deze omgeving niet te ‘vervuilen’ met mocks, zetten we daar simpele serverless applicaties voor in.”

Serverless computing staat ook wel bekend als Function-as-a-Service. Developers gebruiken eigen code, die niet meer op een eigen server draait maar in de cloud. “Als developer kun je dus zonder effort een schaalbare oplossing neerzetten, waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Eigen servers staan vaak driekwart van de tijd niets te doen.” Nadelen zijn er ook: “Het vereist dat je alles verplaatst naar de public cloud. Dat is niet altijd wenselijk of mogelijk volgens de wet- en regelgeving en het beleid in een bepaalde sector. Ook ben je sterk afhankelijk van de spelregels van een cloud-leverancier als Microsoft, Amazon of Google.”

Scheuter verwacht dat het nog een jaar of vijf tot tien duurt voordat serverless computing mainstream is. De beste manier om alvast op deze toekomst voor te sorteren? “Begin in kleine stapjes door niet-kritische applicaties te verplaatsen naar een serverless-omgeving, zodat je ervaring kunt opdoen.”

En of servers ooit echt overbodig worden? “Of je applicaties nu op je eigen machines staan, in een datacenter of in de cloud; uiteindelijk staan ze toch echt ergens op een server.”