Neem contact op

Azure: flexibiliteit in de cloud

Azure is het publieke cloud platform van Microsoft. Het platform bestaat uit een grote hoeveelheid diensten die beschikbaar wordt gesteld vanuit meer dan 60 regio’s wereldwijd. Azure diensten beslaan alle niveau’s van cloud computing: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

Azure: flexibiliteit in de cloud

Azure is het publieke cloud platform van Microsoft. Het platform bestaat uit een grote hoeveelheid diensten die beschikbaar wordt gesteld vanuit meer dan 60 regio’s wereldwijd. Azure diensten beslaan alle niveau’s van cloud computing: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

Waarom een overstap naar de cloud?

De wereld waarin we leven wordt steeds globaler en technologie innoveert in een razendsnel tempo. Downtime is daarin niet meer acceptabel. Met een overstap naar de cloud wordt het realiseren van een cloud-native architectuur eenvoudiger en blijven online services beschikbaar. De cloud maakt het daarnaast voor iedereen eenvoudig om gebruik te maken van nieuwe services zoals AI en Machine Learning. Ook het bijhouden van een eigen datacenter is niet meer nodig.

Het is bijzonder om te zien hoe betrokken de ontwikkelaars en business managers van Info Support zijn bij het realiseren van onze doelen.

Ab van Veenhuisen, CIO van ALFAM Consumer Credit (dochter van ABN AMRO Bank NV)

Verschillende diensten van Azure:

Compute

Azure biedt verschillende mogelijkheden voor het draaien van programma’s in de cloud. Voor Lift-and-Shift scenario’s kan er gebruik gemaakt worden van Azure Virtual Machines, met ondersteuning voor zowel Linux als Windows.

Voor het realiseren van cloud-native scenario’s is er ruime keuze aan diensten die het draaien van containers mogelijk maken, zoals Azure Kubernetes Service (voor het beheren van complexe microservice omgevingen), Azure App Service (geschikt voor webapplicaties en kleinere microservice omgevingen) en Azure Container Instances (voor eenvoudige, bursty workloads).

Ook op serverless gebied ben je bij Azure aan het juiste adres. Azure Functions maakt het mogelijk programma’s in de cloud te draaien zonder enige applicatie infrastructuur te hoeven onderhouden. Met Azure Logic Apps verbind je eenvoudig belangrijke applicaties en services zonder handmatig code te hoeven schrijven.

Databases

Azure biedt een verscheidenheid aan databases variërend van volledig beheerde relationele oplossingen tot NoSQL databases. Voor relationele data kan er een keuze gemaakt worden uit SQL Server, PostgreSQL, MySQL en MariaDB.

Azure Cosmos DB is een NoSQL database waarbij je met een paar klikken je data wereldwijd beschikbaar maakt. Doordat Azure Cosmos DB een multi-model database is en verschillende API’s ondersteunt, zijn workloads die gebruik maken van andere NoSQL databases (zoals bv. Cassandra en MongoDB) eenvoudig te migreren naar de cloud.

AI & Machine Learning

De afgelopen jaren zijn er steeds meer innovatieve AI-diensten uitgerold op Azure. Data scientists kunnen zelf modellen trainen met Azure Machine Learning en complexe analyses uitvoeren op grote hoeveelheden data met Azure Databricks.

Ontwikkelaars kunnen laagdrempelig intelligente applicaties bouwen door gebruik te maken van Azure Cognitive Services. Dit is een uitgebreide verzameling van AI diensten voor o.a. beeld- en spraakherkenning, vertaling van teksten en geautomatiseerd inhoudstoezicht.

Responsible AI staat hoog in het vaandel bij Microsoft. Op de Build conferentie in Mei 2020 is Fairlearn aangekondigd. Deze nieuwe techniek bevat algoritmes om oneerlijk gedrag in machine learning modellen te detecteren en mitigeren.

Voor wie is Azure?

Azure biedt ondersteuning in iedere fase van een cloudtransitie. Van Lift-and-Shift scenario’s met Azure Virtual Machines tot cloud-native architecturen met Azure Kubernetes Service. Hybride scenario’s waarin applicaties draaien in een combinatie van on-premises, cloud en edge omgevingen worden ondersteund met diensten als Azure ExpressRoute (voor een snelle, veilige verbinding met Azure), Azure Arc (beheer van on-premises en cloud resources in een centrale omgeving) en Azure DevOps (bouw applicaties en deploy deze naar iedere gewenste omgeving).

Daarnaast is Azure zeker niet alleen geschikt voor op Windows gebaseerde software. Sterker nog, in Azure draaien meer virtuele machines met Linux dan met Windows. Ook op het gebied van softwareontwikkeling biedt Azure veel meer ondersteuning dan alleen het Microsoft .NET platform. Software geschreven in andere talen dan C#, zoals bijvoorbeeld Java, JavaScript en Python worden net zo goed ondersteund, waardoor er grote vrijheid is in het kiezen van de gewenste programmeertaal.

Wat voor voordelen biedt Azure?

 • Flexibiliteit en Beschikbaarheid

  Beschikbaar

  Een datacenter beschikbaar in meer internationale regio’s dan elke andere cloud provider.

 • elasticiteit Cloud

  Gehost vanuit Amsterdam

  De West-Europe regio wordt gehost vanuit Amsterdam, waardoor het mogelijk is om bepaalde data en diensten binnen Nederland te houden.

 • Software Architectuur

  Voor Windows Server en SQL Server

  Met Microsoft als cloud provider is Azure de cloud bij uitstek voor Windows Server en SQL Server.

 • Kosten besparen

  Gereduceerde tarieven

  Bestaande Windows Server en SQL Server licenties met Software Assurance kunnen gebruikt worden voor gereduceerde Azure tarieven met Azure Hybrid Benefit.

 • Skills

  Continu verbeteren

  Het Azure platform wordt continu uitgebreid met verbeteringen, nieuwe features en diensten.

Effectieve cloud strategie

Veel organisaties gebruiken cloud-technologie om hun digitale ambities te versnellen. In de loop der jaren hebben we bij verschillende klanten (binnen bankwezen, gezondheidszorg, overheid en industrie) stevige kennis opgedaan over de belangrijkste fa…
Effective-Cloud-Strategy

Hoe start je met Azure?

Een migratie naar de cloud is veel meer dan alleen een infrastructuurverandering. Nieuwe expertises, een andere manieren van werken en aangepaste dienstverlening zijn nodig om een cloudtransitie te laten slagen. Daarbij is een duidelijke strategie onmisbaar. Immers: wat wil je bereiken met de overstap naar de cloud?

Een handige tool om dit inzichtelijk te maken, is het Cloud Readiness Assessment. Info Support heeft haar ervaring en kennis met cloudtransities gebundeld in een Whitepaper over een effectieve cloud strategie, met daarin het assessment. De gehele whitepaper over een effectieve cloud strategie, met daarin het assessment kan hieronder gedownload worden.

Cloud Transition Model

Wil je weten waar je met jouw organisatie staat in de overstap naar de cloud? Dan kun je een self-assessment uitvoeren met het Cloud Transition Model. Afhankelijk van de fase waarin jouw cloud transitie zich bevindt, zijn er nieuwe acties te ondernem…

Neem contact op

Bij Info Support hebben we voor zowel Microsoft Azure als Amazon Web Services (AWS) de juiste experts in huis. Zij bieden op iedere stap passend advies en strategische uitvoering. Wil je meer weten over hoe we jou kunnen helpen bij de overstap naar de cloud? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.