Waar op te letten als je met blockchain wilt beginnen?

BlockchainVeel bedrijven willen iets met blockchain-projecten. Maar is dat altijd verstandig? Een paar van de dagelijkse vragen uitgelegd.
Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: blockchain-projecten. Ieder zichzelf respecterende organisatie lijkt ‘iets’ te doen of te willen doen met de veelbelovende techniek achter de bitcoin. Zo onderzoekt SITA de mogelijkheden voor reizigersidentificatie in de luchtvaart met blockchain, zet Deloitte de nieuwe technologie in om het bewaren van garantiebewijzen te vereenvoudigen en onderzoekt de overheid of we over een paar jaar gaan stemmen via de blockchain. En zo zijn er nog wel meer interessante voorbeelden te vinden.

SLECHTSTE MOTIVATIE
Stuk voor stuk interessante projecten, waarbij de organisaties vooral willen laten zien dat ze over innovatiekracht beschikken. En hoewel blockchain inderdaad een rol van betekenis zou kúnnen spelen in sommige van deze projecten, is dat zeker niet altijd het geval. Iets doen met de blockchain omdat het nu een hype is en zo veelbelovend is de slechtste motivatie die je als manager kunt hebben.

Iets doen met de blockchain omdat het nu een hype is en zo veelbelovend is de slechtste motivatie die je als manager kunt hebben”

NIET VOLLEDIG VERTROUWEN
De essentie van blockchain is dat het om een transactionele database gaat, waarbij meerdere partijen betrokken zijn, die elkaar niet of niet volledig vertrouwen en waarbij het niet mogelijk of niet wenselijk is om een overkoepelende derde partij aan te wijzen als onafhankelijke en betrouwbare autoriteit. Met een blockchain is het mogelijk om zaken die voorheen een gecentraliseerde aanpak vereisten, decentraal aan te pakken.

VEEL TIJD, GELD EN GEDULD
In navolging van de financiële sector zijn steeds meer sectoren geïnteresseerd in de blockchain-technologie vanwege de vele mogelijkheden. In principe zou ieder proces waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden met blockchain kunnen worden gevangen. Controlerende instanties zijn niet meer nodig en processen kunnen vele malen efficiënter verlopen. Echter, het aangaan van een blockchain-project kost veel tijd, geld en geduld. Als jouw probleem kan worden opgelost met een relatief simpelere database-oplossing, is het sterk af te raden de oplossing in blockchain te zoeken.

VAAK LIEVER GEWONE DATABASE
In heel veel gevallen is de oplossing namelijk eenvoudiger dan de blockchain-technologie en kan de uitdaging worden aangegaan met een reguliere en meer traditionele database, zoals Oracle of SQL Server. Vaak kan ook gekozen worden voor de inzet van cryptografische oplossingen, zonder de zwaarte van de blockchain. Deze technologieën zijn zeer betrouwbaar, uitvoerig getest en hebben hun bestaansrecht allang bewezen.

1.000 KEER ZOVEEL DATA
Blockchain staat daarentegen nog maar in de kinderschoenen en de risico’s zijn nog relatief onbekend. Daarnaast zullen de kosten van een blockchain-project eigenlijk altijd hoger liggen dan de alternatieven. Dat komt vooral omdat je meer gespecialiseerde kennis nodig hebt en meer dataduplicatie hebt dan strikt noodzakelijk. Elke partij die deelneemt aan de blockchain, heeft namelijk een volledige kopie draaien van de database. Als je dus 1.000 betrokkenen in je blockchain hebt, sla je 1.000 keer zo veel data op als wanneer je dat op één plek zou doen met een standaard database. Je moet je als manager dus goed afvragen of deze hogere kosten te verantwoorden zijn.

 

Lees het volledige artikel door Mark van Cuijk, blockchain-expert bij Info Support, op de website van Management Team.