We leven niet in 1984 maar in Gattaca

Vlak na de inauguratie van Donald Trump werd 1984 van George Orwell het populairste boek op Amazon.com. Dat is niet zo verwonderlijk; de totalitaire staat die de schrijver al in 1948 beschreef heeft veel weg van het Amerika van Donald Trump. Maar er zijn nog veel meer boeken en films die, met de kennis van nu, een voorspellende waarde hebben gehad.

Zo betoogt deze schrijver op The Guardian dat we niet in een wereld van 1984 leven, maar in die van Brave New World. Wat het huidige tijdperk namelijk vooral tekent is niet dat een overheid probeert om de feiten te verdraaien, maar dat het volk dit allemaal niet zo veel meer lijkt uit te maken – zolang ze maar worden geëntertaind.

”Huxley feared the truth would be drowned in a sea of irrelevance”

Nu komt het regelmatig voor dat boeken en films al een toekomstscenario schetsen, decennia voordat de techniek zo ver is. Of het nu gaat om de verhouding tussen mens en robot in Blade Runner (1982) het voorspellen van de toekomst aan de hand van data in de Foundation-trilogie (1951); achteraf blijkt vaak dat fictie griezelig dicht bij de huidige werkelijkheid lag.

Naar mijn mening is er een science fiction-film die in dit geval vaak onderbelicht wordt: Gattaca uit 1997 kan ons ontzettend veel leren over de huidige maatschappij.

Lees het artikel van Gert Jan Timmerman, manager Kenniscentrum bij Info Support, verder op AG Connect.