Web-scale IT

Meer doen in minder tijd. Of het nu gaat om snel doorvoeren van wijzigingen met een korte time-to-market, aanpassen van applicaties op basis van de wensen van gebruikers of anticiperen op veranderingen in de markt; de IT-afdeling krijgt steeds minder tijd om wijzigingen door te voeren en moet daardoor flexibeler werken. Alsof dat nog niet alles is, wordt ook de beschikbaarheid van systemen steeds belangrijker. Een compleet applicatie-landschap een paar uur uit de lucht halen voor onderhoud is vandaag de dag onacceptabel. Een Web-scale Architecture (WSA) stelt een organisatie in staat om op een agile manier systemen te bouwen die een hoge mate van beschikbaarheid en flexibiliteit bieden en een continuous delivery-werkwijze ondersteunen.

Web-scale Architecture

Gartner heeft de term ‘Web-scale IT’ geïntroduceerd om te beschrijven hoe bedrijven als Amazon, Google, Netflix en Spotify bovengenoemde uitdagingen het hoofd bieden. Toch is de term enigszins misleidend. ‘Web-scale’ gaat namelijk niet alleen over schaalbaarheid.

De kern zit hem namelijk in het feit dat deze bedrijven in staat zijn om continu wijzigingen door te voeren en uit te rollen, zonder de beschikbaarheid van hun diensten te schaden (continuous delivery). Dit is ook zeker voor kleinere bedrijven relevant.

Flexibel en schaalbaar

WSA is volledig ingericht op flexibiliteit en schaalbaarheid en dit betekent onder andere dat de architectuur zó is opgebouwd dat het doorvoeren van wijzigingen of het uitvallen van services minimale gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van het systeem als geheel.

De eindgebruiker merkt hier zo min mogelijk van. Wilt u weten hoe de toepassing van Web-scale Architecture uw applicatie-landschap flexibeler maakt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!