Podcast: Business vooruit met IT

Business vooruit met IT – 09 – Hoe start je als organisatie met AI?

Podcast: Business vooruit met IT

Business vooruit met IT – 09 – Hoe start je als organisatie met AI?

Starten met Artificial Intelligence

In deze aflevering van de podcast Business vooruit met IT praten we met Matthias Walgers, Managing Consultant Data AI Solutions bij Info Support, over starten met Artificial Intelligence. Welke rol speelt AI op dit moment binnen organisaties? Wat zijn de verwachtingen van consumenten? En: hoe begin je er als bedrijf mee?

 

Wat is het belang van AI voor organisaties?

“AI is een extra mogelijkheid die je hebt om vraagstukken op te lossen, maar het vervangt geen andere oplossingen. Er zijn veel vraagstukken van klanten waar je Artificial Intelligence helemaal niet voor nodig hebt, maar er zijn ook heel veel uitdagingen waarin AI een unieke oplossing biedt die anders niet mogelijk is.”

Waarom moeten bedrijven juist nu starten met AI?

“Dit is het perfecte moment. De ontwikkeling van de technologie is razendsnel gegaan, dus alle basisvoorwaarden vanuit de technologie zijn er. Daarnaast zien we dat er vanuit de Europese wetgeving nu ook duidelijke kaders en richtlijnen zijn voor bedrijven die AI willen gebruiken. Dit is het moment om het professioneel en volwassen in te zetten.”

AI-algoritmes kunnen veel meerwaarde bieden aan strategische bedrijfsdoelen.

Matthias Walgers, Managing Consultant Data AI Solutions bij Info Support

Hoe start je als organisatie met AI?

“Wanneer organisaties ons vragen hoe ze met AI kunnen starten, nodigen we ze uit voor onze AI Design Week. Tijdens deze week verkennen we hun ideeën met betrekking tot AI en bekijken we welk idee de meeste potentie heeft of welke het meest bijdraagt aan de strategische bedrijfsdoelen van de organisatie. Van dat idee proberen we de meerwaarde aan te tonen. Dat doen we door te kijken welke data ze beschikbaar hebben, of je er een AI-model op kunt trainen en of dit model antwoord kan geven op de vragen die ze hebben. De volgende stap is het verfijnen van dit model. Daarna evalueren we het experiment en bepalen we de mogelijke vervolgstappen.”

Wat is een voorbeeld van wat je tijdens een Design Week kan onderzoeken?

“Recent hebben we met een fabrikant van transport en logistieke systemen een AI Design Week gedaan. Ze wilden graagaan de hand van AI de uitval van hun systemen voorspellen. Onze conclusie: de data was er en het algoritme kon een voorspelling doen van uitval, maar de voorspelling werd pas vlak voor de uitval vermeld en had weinig praktische meerwaarde. Om dit op te lossen was er meer data nodig. Maar: de waarde van het AI-algoritme en het voorspellende vermogen was aangetoond.”

Hoe bevorder je het gebruik van AI binnen je organisatie?

“Dit verschilt per situatie, maar concreet gezien zijn er drie mogelijkheden: je data uitbreiden, je data verfijnen of meer kennis opdoen. Eerst kijk je of het mogelijk is om meer data te verzamelen. Met deze data leg je een basis voor het verbeteren van je AI-algoritme. Heb je alle data al? Kies er dan voor om het AI-algoritme te verfijnen, zodat je er betere resultaten uit kunt halen. Heb je dat allemaal op een rijtje, dan kun je als organisatie meer kennis opdoen en je mensen trainen om AI-ontwikkeling toe te passen.”

Ik ben nog geen bedrijf tegengekomen dat niet bomvol ideeën over de mogelijkheden van AI zit.

Matthias Walgers, Managing Consultant Data AI Solutions bij Info Support

Wat wordt er in de toekomst op het gebied van AI binnen organisaties verwacht?

“Het zal per sector verschillen op welke manier en binnen welke onderdelen AI een rol speelt, maar ik denk dat alle bedrijven met AI te maken zullen krijgen. Onderzoeken tonen ook aan dat 40% van de AI-algoritmen binnen de komende twee jaar geïntegreerd zullen zijn in allerlei software componenten. Het wordt net zoals andere technologieën een vast onderdeel dat we gebruiken om succesvol functionaliteit op te leveren.”

Wat is het beste advies voor organisaties die AI willen integreren?

“Ik ben nog geen bedrijf tegengekomen dat niet bomvol ideeën over de mogelijkheden van AI zit. Maar heel vaak is de vraag: hoe dan? Gewoon, door te beginnen. En doe dat rustig aan, voer eerst experimenten uit en valideer je ideeën. De AI Design Week is daar een heel mooi vertrekpunt voor.”

AI design week

Dé manier om binnen 5 dagen te toetsen of een AI-idee uw investering waard is.

  • Je AI idee snel valideren
  • Een experiment uitvoeren met jouw data
  • Produceer innovatieve resultaten