De blockchain-revolutie

In de financiële sector is het dankzij de Bitcoin inmiddels een veelgebruikte term; blockchain-technologie. Maar blockchain komt ook in andere sectoren steeds vaker ter sprake. De mogelijkheden lijken eindeloos en volgens velen zal deze technologie een grote invloed hebben op de manier waarop we leven, werken en wonen. Maar wat is het en wat maakt het zo uniek? De blockchain-technologie is kortgezegd een onkraakbaar proces waarin transacties tussen verschillende partijen digitaal worden vastgelegd. Bitcoin was in 2009 de eerste concrete toepassing. Maar de grootste belofte van blockchain zit hem niet in het creëren van een internationale digitale valuta zoals Bitcoin, maar in het automatiseren van vertrouwen. Ook wel ‘een gedeelde, eenzijdige bron van de waarheid’ genoemd.

Uniek en betrouwbaar

Blockchain is eigenlijk niets meer dan een lijst met gegevens die gedeeld wordt met een wereldwijd netwerk. Iedereen die deelneemt aan het netwerk, krijgt exact dezelfde lijst te zien. Ook kan iedere deelnemer wijzigingen doorvoeren. Wanneer dit gebeurt, wordt de lijst overal tegelijkertijd aanpast zodat iedereen continu dezelfde versie heeft. Zaken als beveiliging, up time, integriteit, architectuur en dataopslag zijn standaard geregeld.

In de lijst met gegevens kunnen verder alleen nieuwe gegevens worden toegevoegd en het is niet mogelijk om eerder toegevoegde informatie te wijzigen. Door alle rekenkracht in het netwerk te combineren, kan de cryptografische software hiervoor zorgen. Dit vormt ook meteen de betrouwbaarheid en uniciteit van blockchain.

Iedereen eigenaar

Met een blockchain is het mogelijk om zaken die voorheen een gecentraliseerde aanpak vereisten, decentraal aan te pakken. Iedereen, en tegelijkertijd niemand, is eigenaar van een wereldwijd netwerk. Hierdoor hoeft er niet langer vertrouwd te worden op één overkoepelende partij die de eigendommen beheert, maar ontstaat er een peer-to-peer netwerk waarin alle partijen eigenaar zijn en elkaar continu kunnen controleren. Er is sprake van digitale sociale controle. Dit maakt het in theorie dus mogelijk om iedere controlerende partij overbodig te maken in ieder proces dat gebaseerd is op transacties.

Het netwerk is volledig centraal en open. Het peer-to-peer-netwerk voert zelfstandig en gezamenlijk technische of functionele verbeteringen door. In navolging van de financiële sector zijn steeds meer sectoren, technici en bedrijven geïnteresseerd in de blockchain-technologie vanwege de vele mogelijkheden. In principe zou namelijk ieder proces waarin bepaalde vormen van transacties plaatsvinden met blockchain kunnen worden gevangen. Controlerende instanties zijn niet meer nodig. Met als gevolg dat processen vele malen efficiënter zullen verlopen.

Kennis en ervaring

Info Support experimenteert met blockchain omdat wij geloven in de enorme disruptieve potentie van deze technologie. Met een aantal klanten werken we aan concrete mogelijkheden vanuit een business development perspectief.

Daarnaast zijn we gestart met (kleinschalige) projecten bij energiemaatschappijen en een aantal financiële instellingen.

Downloads

No downloads found.

Ontmoet ons

Basel One 19

Expert Day for Xamarin

J-Fall 2019