IT-hackathon Paaspop zorgt voor einde aan lange wachtrijen voor festivaltent

Een tool waarmee festivalgangers die ellendig lange wachtrijen bij de ingang van tenten of stages kunnen vermijden. Dat is de winnende oplossing van de IT-hackathon van Info Support op Paaspop afgelopen weekend, waaraan vijf teams met studenten en experts deelnamen. Het doel was daarbij om via nieuwe technologieën de festivalervaring van bezoekers te verbeteren. De jury bestond uit deskundigen van Info Support, partner Microsoft en de directie van Paaspop.

Displays die aangeven via welke ingang bezoekers het snelst naar binnen kunnen

Het winnende team bedacht een toepassing waarbij via displays wordt aangegeven via welke ingang van een tent of stage bezoekers het snelst naar binnen kunnen. Via sensoren wordt de drukte bij een ingang in real-time gemeten. Wanneer een ingang te druk is, wordt via het display, dat boven de ingang hangt, aangegeven dat je beter kunt doorlopen. Dezelfde techniek kan worden gebruikt bij bars, wat de wachttijd daar aanzienlijk kan verminderen.

De massale drukte rondom optredens was afgelopen jaar op Paaspop een zorg voor de organisatie. Door bezoekers tijdig te informeren over de drukte op het terrein kan de organisatie bezoekersstromen beter in de hand houden en wordt ook de ervaring van de festivalganger verbeterd. De directeur van Paaspop reageerde enthousiast op de oplossingen die woensdag werden gepresenteerd: “Omdat de toepassingen zijn gericht op de bezoeker, is de festivalganger eigenlijk medewinnaar van de hackathon.”

Het winnende team

Het winnende team van de hackathon op Paaspop

Data over bezoekersstromen

Het in beeld brengen van de bezoekers tijdens de hackathon gebeurde via 34 kleine devices die overal op het Paaspopterrein geïnstalleerd waren. Deze devices verzamelden grote hoeveelheden data over de bezoekersstromen. Hierdoor kregen de deelnemers inzicht in hoe de bezoekers zich verspreid hadden over het terrein en binnen de tenten. Met behulp van onder meer machine learning en artificial intelligence zijn de deelnemers vervolgens aan de slag gegaan met innovatieve oplossingen om de drukte te stroomlijnen.

Dit was de tweede keer dat Info Support een hackathon organiseerde tijdens Paaspop. “Doel van de hackathon is young professionals, studenten en professionals bij elkaar brengen om op een inspirerende plek aan de slag te gaan met de nieuwste technologische toepassingen”, zegt Marco Kuiper, Mobile Developer bij Info Support. “Het was een groot succes en de oplossingen die zijn bedacht, bieden zeker toekomstperspectief voor zowel de organisatie van festivals als de festivalgangers zelf.”