JoinData

Nieuwe infrastructuur van JoinData biedt boeren en partners nog meer stabiliteit, veiligheid en snelheid

Het platform van JoinData zorgt dat boeren de baas blijven over hun data en wie daar gebruik van mag maken. Info Support zette de systemen van de coöperatie over naar een nog veiliger en toekomstgericht platform.

Uitdaging

Een snelle, veilige nieuwe oplossing voor het dataplatform met minimale impact op de gebruikers

Doelgoep

Klanten van JoinData

Resultaat

Een vernieuwde data infrastructuur waarbij oude datastromen significant sneller en stabieler gefaciliteerd kunnen worden

Wie mag welke gegevens inzien en opvragen?

De Nederlandse agrarische sector heeft te maken met allerlei instanties, van de overheid tot veevoerbedrijven tot collega’s, die geïnteresseerd zijn in de data. Op het platform van de onafhankelijke coöperatie JoinData kunnen boeren en dataleveranciers zien wie hun data gebruiken en machtigingen beheren en aanpassen. Zo zijn de data veiliger, is de privacy gewaarborgd en kan niemand data gebruiken voor doelen waar de boer het niet eens is. Boeren kunnen hun machtigingen beheren en aanpassen, zonder dat zij overal opnieuw hoeven in te loggen.

"We wilden een nieuw systeem neerzetten waarbij de impact voor klanten zo laag mogelijk was, maar die wel een stabielere en daarmee meer betrouwbaardere service kon bieden. Dat betekent dat het ook in samenwerking met de oude systemen moet werken."
Sener Celik, directeur van JoinData

Naar een nieuw systeem

Voor een deel van de informatiestromen had JoinData een ouder systeem dat niet meer aan de wensen voldeed. Er was sprake van uitval en vertraging. Er was behoefte aan een snelle, veilige, schaalbare oplossing waarbij de JoinData-developers zich vooral kunnen richten op nieuwe functionaliteiten voor boeren en partners.

Richten op functionaliteit

Het team van Info Support heeft in de eerste plaats een van de systemen vervangen en overgezet naar een gestandaardiseerde beheeromgeving. “Gezien de wensen van JoinData zagen we een mooie match met ons platform MCPS (Managed Cloud Platform Services)”, vertelt Mark Streutker, IT-architect bij Info Support. “Dit is de technische laag waarop JoinData zelf heel makkelijk functionaliteit kan ontwikkelen. Een voordeel is dat het volledig in Microsoft Azure draait. Het biedt al een compleet uitgedacht concept, waardoor we snel op stoom kwamen om ook de andere systemen over te zetten.”

“Het migreren van een ouder systeem voor datadistributie naar een nieuwer systeem is complex en heeft veel impact. Dankzij de gefaseerde en incrementele aanpak hebben we de negatieve impact zo veel als mogelijk kunnen vermijden."
Mark Streutker, IT architect bij Info Support

Gefaseerde aanpak

JoinData en Info Support hebben gekozen voor een incrementele, gefaseerde aanpak, waarbij steeds nieuwe onderdelen werden opgeleverd. Mark Streutker: “De developers bij JoinData kunnen zich daarbij nu vooral focussen op de functionaliteit van het platform. De aanpak is nu voor iedereen duidelijk, waardoor ook nieuwe developers snel kunnen aanhaken.”

Minimale klantimpact tijdens een grote migratie

Mark Streutker vervolgt: “Datastromen zijn nu veel stabieler en storingen komen nagenoeg niet voor. Dat was bij het oude systeem niet het geval. We moesten daar continu op bijsturen en dit veroorzaakte relatief veel problemen bij de klanten. Het oude systeem was in de loop van de tijd uitgebreid met allerlei aanpassingen, waardoor we soms tegen verrassingen aanliepen bij het overzetten van functionaliteiten.” Ook de afstemming met de verschillende stakeholders was een uitdaging. “We moesten schakelen met ca 250 leveranciers van JoinData, zodat zij konden aanhaken op het nieuwe systeem.”

"Info Support heeft veel domeinkennis en het projectteam heeft vanaf het begin proactief meegedacht."
Sener Celik, directeur van JoinData

Ondanks deze uitdagingen is het nieuwe systeem succesvol opgeleverd, zegt Sener Celik. “Info Support heeft veel domeinkennis en het projectteam heeft vanaf het begin proactief meegedacht. De samenwerking tussen het team van Info Support en JoinData verliep gedurende het gehele traject heel goed. We hebben gezamenlijk een mooi nieuw platform neergezet waarmee de aangesloten boeren en partners gebruik kunnen maken van een zeer stabiel, veilig en schaalbaar platform. JoinData is met deze stap klaar om nieuwe sectoren, zoals de akkerbouw en tuinbouw aan te sluiten op het platform.”