ONVZ

Zorgverzekeraar ONVZ haalt maximale waarde uit data met een managed data platform

Het spreekt voor zich dat een zorgverzekeraar als ONVZ baat heeft bij een systeem om moderne en betrouwbare dataoplossingen te bouwen. Met gegevens van duizenden verzekerden en een stroom aan declaraties kun je ONVZ met recht een datagedreven organisatie noemen, waar governance & compliance hoog in het vaandel staat.

ONVZ

Uitdaging

Het verwerken van grote hoeveelheden data en er meer waarde uithalen.

Doelgoep

De data-analisten van ONVZ.

Resultaat

Een Managed Data Platform dat gebruikt kan worden door de data-analisten van ONVZ en beheerd en gemonitord wordt door Info Support.

Een nieuw managed data platform

Zorgverzekeraar ONVZ wil meer waarde uit al die data halen. Info Support helpt daarbij en heeft een volledig managed data platform uitgerold waarop dataoplossingen gebouwd kunnen worden. Denk aan het maken van rapportages, het implementeren van business intelligence-oplossingen en het uitvoeren van analyses met hulp van artificial intelligence en machine learning. Michel Damen, domeinarchitect bij ONVZ, verwacht dat het gebruik van een dataplatform, gehost op Microsoft Azure, leidt tot gestroomlijndere processen dan nu het geval is.

Beheer door Info Support

De grootste uitdaging voor Info Support was om bij ONVZ een standaard platform uit te rollen, dat vanuit Veenendaal, waar het kantoor van Info Support zit, beheerd en gemonitord kan worden. Technische uitdagingen liggen altijd op de loer, zeker bij samenwerkingen met andere partijen. In dit geval moet er afgestemd worden met een partij die het netwerkbeheer doet.

Zo’n dataplatform komt namelijk terecht op een landingszone. Die biedt de benodigde netwerkfaciliteiten om de verschillende databronnen te kunnen benaderen. Zie het als een grote stekkerdoos waarbij je elke stekker in het juiste contact moet stoppen. Hoe kom je aan de rechten om overal bij te kunnen waar je bij moet zijn?

Services die worden uitgerold en beheerd door Info Support moeten dus gekoppeld worden aan services die andere partijen beheren, zodat deze op elkaar aansluiten. En als er dan iets stuk gaat in de koppeling, welke partij lost dat dan op? Dat soort zaken moeten afgestemd worden, en daar gaat veel tijd in zitten. Niet uit onwil van één van de betrokken partijen, maar wel omdat het allemaal tot in detail geregeld moet worden.

Er zit nog veel data in silo’s, waardoor niet iedereen er gemakkelijk toegang toe heeft. Als het dataplatform helemaal gevuld is, moeten we echt stappen kunnen zetten. Denk aan het efficiënter bouwen van dashboards en het sneller opschalen bij de verwerking van grote hoeveelheden data. Bovendien ben je met een dataplatform veel beter in staat om voorspellingen te doen, wat je concurrentiepositie bevordert.
Michel Damen, domeinarchitect bij ONVZ

Technologische ontwikkelingen dienen zich in hoog tempo aan

Het platform is inmiddels uitgerold en wordt gebruikt door ONVZ, maar de technologie erachter staat nooit stil. Nieuwe updates, tools en mogelijkheden dienen zich in hoog tempo aan. Soms zijn het tools die meer mogelijkheden bieden of de kosten reduceren. Dat monitort Info Support allemaal. Bijvoorbeeld als een tool niet gebruikt wordt, waar je wel voor betaalt. Bij ONVZ vond Info Support die ook: een message broker in het integratieplatform die niet werd gebruikt. Door deze uit te zetten wordt er weer in de kosten bespaard.

Nu het Managed Data Platform klaar voor gebruik is, kan ONVZ aan de slag met het vullen van het platform. Vervolgens is het aan de data-analisten om daadwerkelijk te profiteren van de nieuwe functies. Dataoplossingen moeten sneller in productie kunnen. Zo kan ONVZ sneller inzicht verkrijgen in gegevens, en kan de kwaliteitscontrole omhoog, mede omdat op- en afschalen van capaciteit nu sneller kan.

Ondertussen blijft Info Support het applicatieteam nog geruime tijd ondersteunen en worden de teams die ermee werken gecoacht. Uiteindelijk zal Info Support geleidelijk aan een terughoudende rol aannemen. Ook al blijft het beheer uiteindelijk in handen van Info Support, het is niet voor niets een managed service.