4 redenen waarom AI ons werk niet kan overnemen

Om ons heen verschijnen steeds meer robots. Stofzuigen is uitbesteed aan de robot- stofzuiger en we praten tegen de computer. Dus kan Artificial Intelligence ons werk overnemen? Het antwoord is: nee! Hier zijn 4 redenen waarom niet.

1. AI voert taken uit

“AI is momenteel erg, erg dom.” zegt Andrew Moore, een vice-president van Google. “Het is echt goed in het doen van bepaalde dingen die onze hersenen niet aankunnen, maar het is niet iets wat we kunnen aanzetten om een algemene redenering uit te voeren met zaken als analogieën of creatief denken of buiten de kaders springen.”

2. Fantasie voorbij wetenschap

Wanneer we lezen over robots en computers die ons volledig voorbijstreven in intelligentie, creativiteit en redeneringsvermogen, dan fantaseren de makers over artificiële generieke intelligentie. Dan hebben computers een zelfbewustzijn en kunnen ze zelf leren. Veel mensen discussiëren en waarschuwen alvast over deze vorm en demogelijke consequenties hiervan. Maar deze vorm bestaat niet en de wetenschap toont nog nergens dat we hier naartoe op weg zijn.

AI is momenteel erg, erg dom.
Andrew Moore, Vice-president Google

3. AI is ondersteunend aan de mens

Wat wel bestaat is toegepaste kunstmatige intelligentie. Deze vorm richt zich op het automatiseren van specifieke herhalende taken of taken met een hoeveelheid data die niet meer in ons hoofd past. Bedenk bijvoorbeeld dat je bij een klantenservice het grootste gedeelte van je dag antwoord geeft op dezelfde (vaak makkelijke) vragen. Dat kan voor je worden overgenomen. Zo hou je meer tijd over om moeilijke vragen te beantwoorden. Deze vorm van kunstmatige intelligentie ondersteunt ons om ons werk beter te doen.

4. De stand van de techniek is nog niet zo ver

AI nodigt uit om in tegenstellingen te denken. De media is hier gek op. Hoe groter de tegenstelling, des te interessanter het verhaal. Dit zorgt ervoor dat voornamelijk doemdenkers en haast euforische mensen over kunstmatige intelligentie aan het woord zijn: ofwel de wereld vergaat ofwel de wereld wordt gered door kunstmatige intelligentie. Dit vertroebelt het beeld over de huidige stand van de techniek, die eenvoudig en krachtig is, maar niet de mens in zijn geheel automatiseert.