Info Support en ALFAM ontwikkelen eerste publieke API in Nederland voor aanvragen consumptief krediet

Info Support ondersteunt ALFAM (een dochteronderneming van ABN AMRO) bij de digitale transformatie en het innoveren van de samenwerking met distributiepartners. Met de publieke API kunnen distributiepartners het proces van kredietaanvragen, via het label DEFAM, nu volledig in hun eigen systemen integreren. Info Support heeft het gehele veranderproces begeleid en tekende ook voor de technische realisatie en implementatie.

Innoveren in de financiële sector

Met de publieke API loopt ALFAM vooruit op ontwikkelingen binnen de financiële sector. De API is volledig compliant met de voorschriften van de Europese Payment Service Directive 2 (PSD2) die Europese banken voorschrijft om hun betalingsgegevens open te stellen voor derden. ALFAM is als kredietverstrekker niet gebonden aan deze regelgeving, maar het bedrijf wil leidend blijven binnen de financiële sector door een vernieuwende visie op digitaal samenwerken te ontwikkelen en deze snel te implementeren in zijn processen en systemen. Bij dit project is er bewust voor gekozen om de API te ontwikkelen in co-creatie met drie distributiepartners van ALFAM.

“Met onze vernieuwde aanvraagstraat en publieke API zetten wij een belangrijke stap in het verbeteren van de digitale samenwerking met onze distributiepartners”, stelt Gerard van der Star, hoofd Verkoop DEFAM. “De hele financiële sector verschuift naar meer openheid en wij zien hierin ook voldoende kansen. Wanneer het gaat om het uitwisselen van persoonlijke en financiële gegevens is de eerste prioriteit uiteraard het goed beveiligen van de gegevensuitwisseling. Info Support heeft ons geholpen om onze architectuur toekomstbestendig te maken en voorop te blijven lopen met onze dienstverlening.”

“Consumenten verwachten transparantie en een snelle service; ook bij kredietaanvragen. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen de kredietverstrekker en de distributiepartners, zonder afbreuk te doen aan de privacy van de klant en informatiebeveiliging”, stelt Dennis Joosten, Business Unit Manager bij Info Support. “ALFAM laat niet alleen zien dat het mogelijk is om systemen in te richten voor het veilig uitwisselen van financiële gegevens met externe partijen, maar ook dat innoveren in co-creatie met eindgebruikers zorgt voor een beter eindproduct en een aanzienlijk snellere time-to-market. Al na zes weken konden we de eerste resultaten laten zien van de open API.”

Beveiligde gegevensuitwisseling

De API is door Info Support ontwikkeld op basis van open standaarden met .NET. Authenticatie vindt plaats op basis van OpenID Connect. De gegevens die worden uitgewisseld bij kredietaanvragen zijn persoonlijk en vertrouwelijk en dit vereist een optimale beveiliging. Beveiliging en authenticatie zijn daarom belangrijke aandachtspunten geweest binnen het project. De beveiligingsmaatregelen zijn inmiddels uitvoerig getest en goedgekeurd door een gerenommeerd consultancybureau.