Plaatsonafhankelijk deelnemen en realtime meebieden tijdens digitale veiling

Iedere ochtend opent Plantion trouw haar deuren voor bloemisten, hoveniers en detaillisten. In een bijzonder gebouw worden tijdens een authentieke klokveiling kwekers en kopers aan elkaar gekoppeld. Klantgerichtheid en een persoonlijke benadering zitten daarbij diep verankerd in het DNA. Tegelijkertijd is er altijd de zoektocht naar nieuwe technologische mogelijkheden om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn.

Zo kan een digitaal platform nieuwe mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld plaatsonafhankelijke aan- en verkoop en daarmee expansie naar nieuwe afzetgebieden. Maar wat betekent dit voor de beleving? Om die vraag te beantwoorden hebben Plantion en Info Support de samenwerking opgezocht met een groep informaticastudenten.

3D-beelden voor optimale beleving

Om verschillende oplossingsrichtingen aan te kunnen reiken is de groep studenten opgesplitst in twee teams. Onder begeleiding van een IT-professional van Info Support zijn de belangrijkste eisen en wensen van de opdrachtgever in kaart gebracht. Tijdens de ideation sessie die daarop volgde kwamen beide teams al snel tot eenzelfde conclusie, namelijk dat 3D-beelden moeten zorgen voor een optimale beleving. Samen met een lage latency moet het aanvoelen alsof je fysiek bij de veiling aanwezig bent; ook thuis vanaf de bank. Om dit te realiseren kwam het ene team uit op een Virtual Reality-oplossing, terwijl de andere meer toekomst zag in Mixed Reality. Beiden interessante technologie met allebei hun voor- en nadelen.

Virtual Reality (VR)

Het eerste studententeam heeft gekozen voor een VR-oplossing met hardware van Oculus VR. Zij hebben twee scenes gecreëerd met ieder een eigen 3D-weergave. De eerste scene betreft een wachtruimte, die dient om mensen te groeperen. Deze groep kan vervolgens samen de veilingruimte betreden. Dit geeft de digitale deelnemer het gevoel niet alleen aanwezig te zijn. In de veilingruimte wordt de ‘Klok van Plantion’ getoond, die wordt ingezet om de producten te veilen. Ook kunnen er realtime biedingen worden gedaan. Een volgende stap zou kunnen om ook transactie snel en gemakkelijk te kunnen verwerken.

Mixed Reality (MR)

De oplossing van het andere team betreft een 360-graden MR-omgeving. Gebruikers van deze oplossing kunnen via een HoloLens de werkelijkheid om zich heen blijven zien, waar producten van Plantion op worden geprojecteerd. Zo kun je bijvoorbeeld een plant vanuit verschillende perspectieven bekijken en een beeld krijgen van hoe dit toont in je eigen omgeving. Bovenin beeld wordt een virtuele klok getoond en via een mobiele app kunnen er biedingen worden gedaan. De grootste beperking van deze oplossing op dit moment is dat de HoloLens alleen ondersteuning heeft voor WIFI, wat zorgt voor een hogere latency bij het vertonen van de prijs op de klok.

Peter Bakker, Algemeen Directeur bij Plantion en opdrachtgever voor de studenten, kijkt met groot plezier terug op de samenwerking: “Beide groepen hebben op hun manier onze droom weer iets dichterbij gebracht door met de huidige technologische ontwikkelingen klanten in staat te stellen op een fysieke afstand bovenop het emotionele koopmoment te zitten”.