Neem contact op

Domain Driven Design

Bij Info Support ligt onze focus al jaren op het toevoegen van waarde voor onze klanten. Daarom weten wij dat geen enkel project hetzelfde is. Wij omarmen dan ook graag methoden en technieken die ons kunnen helpen nog beter de klantwensen te begrijpen. Zeker wanneer de opdracht uit een uiterst complexe omgeving bestaat, is zulk inzicht van essentieel belang. Domain Driven Design (DDD) biedt daar een passend antwoord op.

Domain Driven Design

Bij Info Support ligt onze focus al jaren op het toevoegen van waarde voor onze klanten. Daarom weten wij dat geen enkel project hetzelfde is. Wij omarmen dan ook graag methoden en technieken die ons kunnen helpen nog beter de klantwensen te begrijpen. Zeker wanneer de opdracht uit een uiterst complexe omgeving bestaat, is zulk inzicht van essentieel belang. Domain Driven Design (DDD) biedt daar een passend antwoord op.

Wat is Domain Driven Design?

Domain Driven Design (DDD) is een concept binnen softwareontwikkeling waarbij de taal en structuur van de uiteindelijke oplossing volledig moet aansluiten bij het (bedrijfs)domein. Vaak worden ongemerkt dezelfde termen voor verschillende aanduidingen of onderwerpen gebruikt, en omgekeerd. Voor het realiseren van toegevoegde waarde voor onze klanten is het daarom van essentieel belang dat de business en IT dezelfde taal spreken en elkaar echt begrijpen.

Waarom Domain Driven Design?

Eén begrip heeft al snel verschillende betekenissen. Denkt u bijvoorbeeld eens aan het begrip ‘klant’. Is dit een zakelijke klant die producten bij u afneemt, een ‘prospect’ uit uw marketingcampagne of een leverancier? Het is daarbij de kunst om naar elkaar te luisteren, de nuances te begrijpen en vooral de context waarin termen eenduidig zijn te herkennen en in kaart te brengen.

DDD brengt business en IT dichter bij elkaar

Door elkaar echt te begrijpen, laten we het IT-landschap en de uiteindelijke applicaties volledig aansluiten op uw specifieke domein. Het concept Domain Driven Design biedt handvatten en modellen om die volledige aansluiting voor elkaar te krijgen. De gedefinieerde domeinbegrippen en het domein zelf staan centraal – niet de techniek of de oplossing daarachter.  De kracht van DDD zit hem dan ook in het ontwerpen van een softwareoplossing die aansluit op de ‘taal’ van uw domein. Het gevolg is een complete alignment tussen IT en de dagelijkse gang van zaken – tot in het hart van uw (nieuwe) software.

De klantvraag staat centraal

Ook in andere projecten staat de klantvraag centraal, maar bij DDD wordt er niet vanuit een specifieke technologie naar de klantvraag gekeken. Vanuit een gezamenlijk begrip wordt er gezocht naar de juiste oplossing;

Domeingerichte, schaalbare oplossingen

Strategische trajecten vereisen vaak specifieke domeinkennis om tot een juiste oplossing te komen. Met behulp van DDD wordt het domein inzichtelijk gemaakt en ontstaat er wederzijds begrip, waardoor een domeingerichte oplossing mogelijk wordt. In ieder stadium wordt er gekeken naar de schaalbaarheid van de oplossing. Zo kunt u altijd en overal uitbreiden wanneer u dat wenst;

Kostenefficiëntie door betere onderhoudbaarheid

Oplossingen die worden vormgegeven aan de hand van DDD, focussen zich op de onderhoudbaarheid van de toepassing. Hierdoor is het beheer van de uiteindelijke oplossing efficiënter en worden eventuele extra onderhoudskosten bespaard;

Domain Driven Design Waarom

Domain Driven Design helpt ons de service centraal te stellen in plaats van de techniek, dat is wat de business van ons verwacht

Raimond Brookman

Info Support als partner

  • Dankzij onze jarenlange expertise realiseren wij toekomstbestendige oplossingen waar grote groepen gebruikers afhankelijk van zijn. Daarbinnen introduceren en werken we met technisch en functioneel complexe systemen, allemaal met een hoge mate van schaalbaarheid. Zo kunt u met zekerheid een beroep doen op onze ervaring. Tegelijkertijd kunt u zo gecontroleerd veranderingen en verbeteringen doorvoeren;
  • Met behulp van onze toekomstvisie zetten wij oplossingen voor u neer waar u de komende jaren mee vooruit kunt. Dat klinkt statisch, maar een goed onderhoudbare architectuur maakt het gemakkelijker om veranderingen door te voeren en het systeem synchroon te laten groeien met uw eigen wensen. Zowel qua functionaliteit als in schaalgrootte. Daarnaast is dit ook efficiënt op het gebied van kosten;
  • Wij leveren maatwerk en kijken kritisch naar de fit for purpose: hoe kunnen we de oplossing volledig laten aansluiten op uw huidige IT-landschap met een passende wendbaarheid, veiligheid en de gevraagde productiviteit?

Domain Driven Design zorgt ervoor dat iedereen dezelfde taal spreekt

Ronald Verduin
BeFrank

BeFrank referentie

De uitdaging van BeFrank was om zo veel mogelijk vanuit de klant en zijn of haar persoonlijke behoefte te denken. Info Support heeft hier een bijdrage in geleverd waarbij onder andere gebruik is gemaakt van DDD.

Onze opdrachtgevers

Gerelateerde trainingen

Vanuit het Kenniscentrum verzorgen onze trainers opleidingen voor IT-professionals, onder meer op het gebied van systeemontwikkeling, infrastructuur en databases.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Domain Driven Design voor uw organisatie? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op of bel rechtstreeks met Ronald Verduin, Software Architect, via +31 6 51 32 8366.


Meer informatie over hoe Info Support met uw gegevens omgaat, vindt u in de privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.