Info Support en NextGenAI laten kinderen kennis maken met de wereld van AI

Technologie, kunstmatige intelligentie (AI) in het bijzonder, speelt iedere dag een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Vertrouwen creëren en kennisdeling rondom AI is daarom niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar ook voor de jongere generaties. Zij zijn immers de toekomst, en ‘AI is here to stay’. Om kinderen verantwoord kennis te laten maken met AI, vindt op 27 maart de ‘AI for Kids’-workshop plaats op het kantoor van Info Support in Veenendaal.

De gratis workshop is onderdeel van een initiatief van NextGen AI en laat kinderen vanaf acht jaar kennis maken met de wereld van AI. Het doel van de workshop is om nieuwe generaties te introduceren aan de vele mogelijkheden die AI biedt. NextGen AI en Info Support delen de mening dat iedereen, van jong tot oud, op een veilige en verantwoorde manier moet weten om te gaan met AI.

De workshop wordt verzorgd door docenten van NextGen AI en twee AI-experts van Info Support. Zij leren de deelnemende kinderen onder meer hoe ze hun eigen GPT-assistent kunnen instellen. Deze zelfgemaakte GPT-assistent kunnen de kinderen vervolgens gedurende de workshop om hulp vragen. Daarna kiezen de kinderen met welke activiteit ze aan de slag willen gaan, van een eenvoudig digitaal kunstwerk maken en een avontuurverhaal schrijven, tot een muzieknummer componeren en een eigen game programmeren.

Inspireren van de jonge generaties

“We komen AI steeds vaker tegen in ons dagelijks leven, en de rol van deze technologie in de maatschappij wordt alleen maar groter”, zegt Joop Snijder, Head of AI bij het Info Support Research Center. “Het is daarom essentieel dat niet alleen volwassenen, maar ook de nieuwe generaties weten wat AI is, welke mogelijkheden het biedt, en waar ze op moeten letten bij het gebruik ervan. We zijn trots dat we middels de AI for Kids-workshop kunnen bijdragen aan het delen van deze kennis en het inspireren van de jonge generaties.”

“Bij Next GenAI geloven we in de kracht van creativiteit en innovatie bij kinderen. Met de AI for Kids workshop willen we hen de kans geven om AI nu én in de toekomst te kunnen omarmen en vormgeven”, zegt Peter Brouwers, oprichter bij NextGen AI. “We kijken ernaar uit om samen met onze partners de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en hun verbeelding naar nieuwe hoogtes te tillen met generatieve AI. Ontdekken, creëren en samen leren vormen de bouwstenen van onze digitale toekomst.”

Maatschappelijke initiatieven

De AI for Kids-workshop is een van de projecten die Info Support ondersteunt om de generaties van de toekomst te introduceren aan bestaande en nieuwe technologieën en innovaties. Naast de AI for Kids workshop ondersteunt Info Support ook het LITTIL-project en het Digital Days event, om basisschoolleerlingen en middelbare scholieren kennis te laten maken met IT.

Meer weten over hoe Info Support zich nog meer inzet voor de maatschappij? Lees hier meer.