Bespaar op uw Azure-cloudkosten: 7 praktische tips

De cloud biedt veel flexibiliteit en schaalbaarheid, maar kan ook een flinke kostenpost zijn als u het niet goed aanpakt. Zelfs wanneer uw applicatie al jaren stabiel draait kan het zijn dat u elke maand meer uitgeeft dan nodig is, en dat dit verschil alleen maar toeneemt. We merken dat weinig organisaties genoeg kennis in huis hebben om de kosten in Azure goed te monitoren en op tijd bij te sturen. Zeker omdat Microsoft ons de nodige voorzieningen geeft om onze kosten te beperken.

 

Bespaar op uw cloudkosten

Michaël Hompus gaf hierover een presentatie tijdens het K!K live webinar van VECOZO. Hij deelt 7 praktische tips om te besparen op je Azure-cloudkosten.

1. Monitor je uitgaven

Het is belangrijk om regelmatig te controleren waar je geld precies naartoe gaat in Azure. Bekijk de kostenanalyse in de Azure Portal en klik vooral door naar de details. Zo zie je direct waar de grootste kostenposten zitten. Overweeg om kostenalerts in te stellen, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt als de uitgaven voortijdig een bepaald bedrag overschrijden.

2. Schakel ongebruikte resources uit

Het is gemakkelijk om resources altijd draaiende te houden. Maar ongebruikte machines kosten wel geld. Schakel resources uit die je (tijdelijk) niet gebruikt. Dit kan geautomatiseerd worden. Zelfs een heel (AKS) Kubernetes-cluster kan tegenwoordig in zijn geheel uitgezet worden.

3. Upgrade naar nieuwere VM-types

Oudere VM-types blijven lang beschikbaar in Azure, maar er komen regelmatig nieuwere, vaak krachtigere versies bij. Die zijn vaak goedkoper, omdat Microsoft efficiënter kan schalen. Upgraden naar een nieuwer VM-type met vergelijkbare specs kan flink op je kosten besparen.

4. Maak gebruik van hybrid licensing

Als je on-premises Microsoft- of Linux-licenties hebt, kun je de Azure Hybrid Benefit gebruiken. Zo hoef je niet dubbel te betalen voor licenties. Voor SQL Server on-premises licenties geldt zelfs een 1:4 regel in Azure. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op je databasekosten.

5. Kies de juiste service tier

Niet elke workload heeft de premium tier nodig. Ga kritisch na of je volstaat met een standard tier. Ook voor opslag geldt: gebruik lokaal opslag waar mogelijk, in plaats van globaal redundante opslag. Die laatste is een stuk duurder, terwijl de meerwaarde beperkt is voor veel scenario’s.

6. Schaal flexibel op, en ook af

Autoscaling is ideaal voor schaalbare workloads in de cloud. Zorg er wel voor dat je zowel omhoog als omlaag kan schalen. Anders betaal je onnodig voor capaciteit buiten piekmomenten. Overweeg ook het plannen van scaling op basis van voorspelbare gebruikspatronen, zoals een piek tijdens de maandafsluiting.

7. Reserveer resources voor de lange termijn

Azure Reservations biedt forse kortingen als je capaciteit voor 1 of 3 jaar vastlegt. Dit loont voor workloads waarvan je weet dat die langere tijd nodig zijn. Bij een reservering van een jaar ben je na 8 maanden al vaak goedkoper uit.

 

Door deze praktische tips toe te passen, kunt u aanzienlijk besparen op uw maandelijkse Azure-factuur, zonder concessies te doen aan prestaties of beschikbaarheid. Het hele webinar kijkt u hier terug.