Cloud-native mindset essentieel voor cloudsucces

Het originele artikel is te vinden op AG Connect

Lang niet elke organisatie slaagt erin om het potentieel van cloud volledig te benutten.

Een cloud-native strategie helpt om de beloftes van de cloud ook echt te verzilveren, betoogt Cornell Knulst van IT-dienstverlener Info Support.

Wij zetten de cloud-native benadering in om samen met onze klanten te ontdekken wat er verbeterd kan worden qua inrichting van cloud.

Een hogere productiviteit, een kortere time-to-market, een betere schaalbaarheid en een lagere Total Cost of Ownership: op papier zijn de voordelen van cloud computing het afgelopen decennium nauwelijks veranderd.

Toch lukt het in de praktijk nog lang niet elke organisatie om de voordelen van de cloud ten volle te benutten, ziet Principal Cloud Consultant Cornell Knulst van Info Support.

Cloud heeft intelligente technologie toegankelijk gemaakt voor vele organisaties.

Tegelijkertijd behoort het goed inrichten en beheren van de onderliggende cloudtechnologie niet tot de core business van veel organisaties.

Hierdoor zie je dat organisaties het risico lopen op onbeheersbare cloudkosten en een vendor lock-in.

Bovendien is het vaak een uitdaging om bij te blijven als het gaat om de hoeveelheid nieuw toegepaste cloudtechnologieën.

Ontwikkelteams kijken toch vaak naar de productiviteit op de korte termijn in plaats van naar de gevolgen op de lange termijn.”

Info Support heeft een unieke cloud reference architecture ontwikkeld. Hierin staan de belangrijkste capabilities gedefinieerd en gecategoriseerd die nodig zijn voor een goede cloudoplossing.

Cloud heeft intelligente technologie toegankelijk gemaakt voor vele organisaties.
Cornell Knulst, Principal Cloud Consultant

Cloud-native denken

Volgens Knulst kan het potentieel van cloud verbeterd worden door terug te gaan naar de oorspronkelijke waarden en karakteristieken van cloud.

Wanneer je de cloud puur ziet als andermans datacenter, moet je niet schrikken van een factor 1,6 tot 2 aan kostenstijgingen.

Dit heeft in mijn ogen alles te maken met een strikt infrastructureel perspectief op cloud.

Vandaag de dag zou je naar mijn mening ook vanuit een development-perspectief moeten kijken naar cloud en de kansen die dat biedt.

Hebben we nog wel echt een fysieke OTAP-scheiding nodig, of kunnen we werken met on-demand testomgevingen?

En waarom zouden we pas de security en compliance van onze omgevingen na uitrol checken, als deze ook al op de automatiseringsscripts gecheckt kunnen worden?

Het is deze benadering waar het concept cloud-native volgens Knulst om draait: het doordacht benaderen van cloud vanuit de onderliggende trends.

Cloud is een resultaat van een aantal trends en bewegingen die samenkwamen.

Denk aan DevOps, microservices en de komst van nieuwe infrastructuurmogelijkheden als containerisatie en software-defined infrastructuur.

Het goed toepassen van cloud vereist volgens Knulst dat er op een cloud-native manier gekeken wordt naar de inrichting van de organisatie, architectuur en bijbehorende processen.

Een organisatorisch voorbeeld: een anti-pattern op cloud is een traditionele servicedesk en een ticketingsysteem.

Logisch vanuit een controlerende beheerorganisatie, maar onlogisch vanuit een cloud-native gedachte.

Je neemt hiermee het self-service gedachtegoed van cloud en de DevOps-autonomie van ontwikkelteams weg.

Ook op het gebied van architectuur is Knulst helder: “Wanneer je een hoog gekoppelde architectuur plot op een afrekenmodel op basis van ‘betalen naar aanroep’, dan zul je zien dat je kosten sterk meegroeien met de complexiteit van de architectuur.

Gelukkig maakt cloud dit wel inzichtelijk in de maandelijkse factuur, maar een beter ontkoppeld microservices-landschap bespaart je een hoop leergeld.”

Advies

Welke adviezen heeft Knulst voor organisaties die de mogelijkheden van cloud-native technologie optimaal willen benutten?

Neem om te beginnen je mensen mee in de fundamenten van cloud. Dan wordt de kans groter dat ze je cloud-native strategie omarmen en dat je de voordelen – zoals kostenbeparingen en eenvoudig op- en afschalen van capaciteit – ook daadwerkelijk benut.

Zorg verder voor een goede businesscase, benadrukt Knulst. “Cloud kent veel voordelen, maar ook veel uitdagingen.

Vraag je daarom goed af wat je primaire motivatie is: doe je het voor lagere kosten, voor meer flexibiliteit of simpelweg voor modernisatie van je landschap?

Als je niet goed nadenkt over de vraag hoe cloud gaat bijdragen aan je strategische en digitale doelstellingen, is de kans groot dat je eindigt met een onnodig complex IT-landschap dat onder de streep vaak óók nog eens duurder uitvalt.

In de praktijk zie ik vaak gebeuren dat er uiteindelijk twee omgevingen beheerd moeten worden: het oude, traditionele IT-landschap, met daaromheen allerhande complexe cloudtoepassingen.

Die beheercapaciteit hebben veel bedrijven niet, al helemaal niet nu IT-talent schaars is.

Cloud Reference Architecture

Info Support heeft een unieke cloud reference architecture ontwikkeld. Hierin staan de belangrijkste capabilities gedefinieerd en gecategoriseerd die nodig zijn voor een goede cloudoplossing.

E-Book: Cloud Reference Architecture

Whitepaper: Cloud Reference Architecture

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de cloud, de potentiele risico’s of de gehele keten van jouw cloudomgeving?  Neem dan via onderstaand formulier contact met ons.

 

 

Het originele artikel is te vinden op AG Connect.