Geen beleid, gebrek aan visie of strategie: het is een bekend fenomeen dat veel organisaties nog worstelen met de vraag hoe ze om moeten gaan met AI. Een laag dieper, op teamniveau, wordt echter pas écht het verschil gemaakt met AI. Hier werken collega’s samen aan gezamenlijke doelstellingen en onderzoeken ze hoe AI daarbij kan helpen. Want of AI succesvol wordt geadopteerd, wordt bepaald op de werkvloer. Maar hoe zorg je dat een team daadwerkelijk met AI aan de slag gaat? En belangrijker nog: hoe maak je er een blijvende verandering van?
AI succesvol adopteren op teamniveau

Het begint met autonomie
Teams moeten zelf kunnen bepalen waar AI het meeste waarde toevoegt. “Je wil als organisatie je team niet dwingen hoe je iets moet doen,” zegt Joop Snijder, Head of Research Center AI & CTO van Aigency. “Maar het moet natuurlijk wel in lijn liggen met wat je als organisatie wil bereiken met de adoptie van AI.”
Die organisatiedoelen kunnen variëren van productiviteitswinst tot kwaliteitsverbetering of medewerkersretentie. Het is belangrijk dat deze doelen helder zijn voor teams, zodat ze hun eigen verbeteringen hierop kunnen afstemmen.
De drie-blokken methode
Voor duurzame verandering in teams blijkt een gefaseerde aanpak het meest effectief. De basis: drie blokken van twee weken, waarbij teams stapsgewijs nieuwe AI-gewoontes ontwikkelen.
1. Selectie en start
Begin met maximaal drie laagdrempelige experimenten waarvan de slagingskans groot is. Te veel processen tegelijk veranderen leidt tot chaos. Zorg dat het hele team zich bewust is van:
- De beschikbare AI-tools
- De kaders waarbinnen geëxperimenteerd kan worden
- De concrete doelen die je wilt bereiken
2. Evaluatie en bijsturing
Na elke twee weken evalueert het team:
- Wat werkt en wat niet?
- Waar lopen we tegenaan?
- Welke aanpassingen zijn nodig?
Deze evaluaties zijn cruciaal. Ze helpen niet alleen bij het bijsturen, maar creëren ook momenten om successen te vieren of tijdig te stoppen met wat niet werkt.
3. Van experiment naar routine
Na zes weken moet de nieuwe werkwijze zijn geïntegreerd in de dagelijkse praktijk. Is dit niet het geval? Dan heeft de verandering onvoldoende waarde of is er meer tijd nodig voor adoptie.
Succesvol in de praktijk
Een ontwikkelteam bij een financiële instelling stelde zichzelf als doel om GitHub Copilot dagelijks te gebruiken bij het schrijven van unit tests. In het begin was er weerstand en vergaten teamleden het regelmatig. Door de korte evaluatiecycli kon het team snel bijsturen.
Na zes weken was het gebruik van AI bij het schrijven van tests zo vanzelfsprekend dat het team er nauwelijks meer bij nadacht. Het was simpelweg hoe ze werkten.
Consistentie is key
De kracht van deze aanpak zit in de herhaling. Drie blokken van twee weken zijn precies lang genoeg om:
- echt te ervaren of iets werkt
- door eerste tegenslagen heen te komen
- nieuwe gewoontes te vormen
“Als je dit gedaan hebt,” zegt Joop, “moet je eens kijken hoeveel verandering je uiteindelijk kunt doorvoeren. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar na een half jaar zie je enorme vooruitgang.”
Begin klein, denk groot
AI-adoptie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met kleine, concrete veranderingen die direct waarde toevoegen voor het team. Blijf evalueren en bijsturen. En vooral: vier de successen.
Want uiteindelijk gaat het niet om de technologie, maar om de mensen die ermee werken. Als zij de waarde zien en ervaren, wordt AI vanzelf een natuurlijk onderdeel van hun werkproces.