Joop Snijder en Niels Naglé bespreken deze maand waarom je niet ieder probleem met AI kunt en moet oplossen. Hoe voorkom je het zogeheten ‘golden hammer effect’, waarbij je overal dezelfde oplossing voor wil gebruiken? Er schuiven weer verschillende gasten aan, waaronder Erdinç Saçan, Bart Schermer, Dave Maasland, Martin van Kranenburg en Kim Pot. Zij gaan samen met Joop en Niels dieper in op slimme keuzes, nieuwe modellen zoals GPT-4.1 en hoe organisaties zich voorbereiden op toekomstige regels en uitdagingen.
AIToday Live maandoverzicht april


S07E34 - Het Golden Hammer effect en de impact op AI-implementaties
In de podcast AIToday Live staat het Golden Hammer effect centraal. Dit fenomeen treedt op wanneer organisaties geneigd zijn nieuwe AI-technologieën voor vrijwel elk probleem in te zetten. Het concept is afgeleid van het gezegde “Als het enige wat je hebt een hamer is, lijkt alles op een spijker”. In de context van AI kan dit leiden tot overmatig gebruik van tools zoals ChatGPT, ook als er betere alternatieven zijn. De podcast bespreekt waarom organisaties in deze valkuil stappen en hoe ze dit kunnen herkennen.

S07E35 - Waarom is AI voor iedereen belangrijk volgens Erdinç Saçan?
Erdinç Saçan, docent en onderzoeker bij Fontys Hogescholen, bespreekt de impact van AI op de samenleving in deze aflevering van AIToday Live. Als auteur van “AI voor iedereen” deelt hij zijn visie op de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie. Saçan benadrukt het belang van AI-geletterdheid en pleit voor een grootschalig plan om mensen AI-vaardig te maken. De podcast belicht positieve toepassingen van AI, zoals in de gezondheidszorg en het behoud van inheemse talen. Ethische overwegingen en de noodzaak om onderwijscurricula aan te passen aan de AI-realiteit komen ook aan bod.

S07E36 - Formula AI: De race naar AI-adoptie
Joop Snijder bespreekt in deze aflevering van AIToday Live hoe softwareteams AI kunnen integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Hij introduceert een volwassenheidsmodel met vijf niveaus, van pionieren tot transformatie. Om teams te helpen sneller door deze niveaus te bewegen, ontwikkelde Snijder ‘Formula AI’. Dit concept gebruikt gamificatie om AI-adoptie te versnellen en teams te motiveren.

S07E37 - Tussen twee vuren: Martin en Kim nemen de AIToday hosts onder de loep
Martin van Kranenburg en Kim Pot interviewen Joop Snijder en Niels Naglé over hun ervaringen en inzichten op het gebied van AI. Ze bespreken de veranderende perceptie van AI sinds de komst van ChatGPT en de uitdagingen die deze snelle adoptie met zich meebrengt. De hosts delen tips voor het herkennen van echte AI-expertise en benadrukken het belang van AI-geletterdheid binnen organisaties. Ze gaan in op de realiteit van AI-agents en delen hun favoriete AI-tools voor verschillende toepassingen.

S07E38 - Weer een nieuwe model versie: GPT-4.1 en nu?
In de nieuwste aflevering van AIToday Live staat de release van GPT 4.1 door OpenAI centraal. De podcast analyseert de introductie van drie nieuwe varianten: GPT 4.1, GPT 4.1 Mini en GPT 4.1 Nano, slechts drie maanden na GPT 4o. De hosts bespreken de verwarring die ontstaat door de naamgeving en het grote aantal beschikbare modellen. Ze gaan in op de prijsstelling, waarbij GPT 4.1 ongeveer een derde goedkoper is dan zijn voorganger.

S07E39 - AI Act Roadmap: huidige regels en toekomstige verplichtingen voor bedrijven
Bart Schermer, partner bij Considerati en hoogleraar Privacy & Cybercrime, bespreekt de nieuwe Europese AI Act in deze aflevering van AIToday Live. De wet maakt onderscheid tussen aanbieders en gebruikers van AI-systemen, met strengere eisen voor aanbieders. Hoog-risico AI-systemen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen en menselijk toezicht. Organisaties dienen te bepalen in welke categorie hun AI-systemen vallen.

S07E40 - AI action figures: Hoe een 'tijdverspilling' technologieadoptie versnelt
Gast Joop Snijder bespreekt in deze aflevering van AIToday Live de AI Action Figure trend op LinkedIn. Hij legt uit hoe deze ogenschijnlijk oppervlakkige trend belangrijke lessen bevat over technologieadoptie in organisaties. De massale deelname aan deze trend vertoont parallellen met georganiseerde initiatieven om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met AI-technologie. Snijder gebruikt het innovatie-adoptiemodel en het UTUAT-model om de relevantie van de trend te duiden.

S07E41 - Digitale weerbaarheid: Remmen om harder te kunnen gaan met Dave Maasland
Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, deelt zijn visie op digitale weerbaarheid en AI in de podcast AIToday Live. Hij benadrukt het belang van aanpassingsvermogen in een snel veranderende digitale wereld en ziet kansen voor ondernemers die hun digitale weerbaarheid op orde hebben. Maasland beschouwt AI als een hulpmiddel dat bestaande processen kan versnellen en verbeteren, zonder noodzakelijkerwijs nieuwe bedreigingen te creëren. Hij gebruikt AI zelf voor communicatiewerk en waardeert de mogelijkheid om eerlijke feedback te krijgen. Dave pleit voor een centraal punt waar overheid, bedrijfsleven en cybersecurity-specialisten kunnen samenwerken aan digitale weerbaarheid.