De technologische voordelen van de publieke cloud zijn langzaam maar zeker verworden in geopolitieke risico’s. De afgelopen jaren hebben organisaties hun applicaties en data ondergebracht bij grote cloudproviders als AWS, Microsoft en Google. De belofte was immers groot: schaalbaarheid, flexibiliteit en innovatie zonder grenzen.
De publieke cloud staat onder druk, maar wat is het alternatief?

Juist die grenzen hebben een andere lading gekregen, door de geopolitieke onrust van de afgelopen jaren en toegenomen internationale wet- en regelgeving. Een cloudstrategie is hierdoor al lang niet meer alleen een technisch vraagstuk, maar vergt vooral juridische en geopolitieke afwegingen.
Amerikaanse en Chinese wet- en regelgeving
De publieke cloud staat onder druk vanwege de wet- en regelgeving, zoals de Amerikaanse CLOUD Act. Deze kan Amerikaanse cloudproviders verplichten om data te overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten, zelfs als die data fysiek is opgeslagen buiten de VS – ook in Europa. Ook de Chinese cybersecuritywet is hier een voorbeeld van. Bedrijven kunnen hierdoor gedwongen worden om data beschikbaar te stellen aan de staat.
Niet zo vreemd dus dat veel Europese organisaties hun cloudstrategieën opnieuw onder de loep nemen. In Europa wordt gewerkt aan een alternatief: een soevereine, federatieve cloud, die bestaat uit een netwerk van verschillende datacenters van meerdere aanbieders. Applicaties en data hoeven niet op één plek te staan, maar kunnen verspreid worden over meerdere onderdelen (zogeheten ‘nodes’) van het netwerk.
Het grote verschil met de gewone cloud is dat je in een federatieve cloud zelf kunt kiezen wààr je een applicatie of data onderbrengt. Zorgapplicaties met gevoelige patiëntgegevens kunnen bijvoorbeeld worden opgeslagen op een Nederlandse server. In dit model kies je de locatie die het beste past bij jouw eisen, bijvoorbeeld qua wetgeving, beveiliging of prestaties.
Hoe Info Support helpt
Info Support omarmt de federatieve cloud, omdat we geloven in een open systeem met verschillende stakeholders. Ook dragen we actief bij aan Europa’s cloudambities via projecten als ECOFED, waarbij we onze expertise inzetten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor Europa’s digitale soevereiniteit.
Daarnaast ondersteunen we organisaties om in hun cloudstrategie optimaal in te richten:
- De geopolitieke risicoscan biedt inzicht in juridische, financiële en technische kwetsbaarheden in een cloudomgeving, gekoppeld aan actuele geopolitieke dreigingen. Ook analyseren we de huidige cloudinfrastructuur van uw organisatie en brengen afhankelijkheden en risico’s in kaart.
- Multicloud migratie vermindert de afhankelijkheid van één cloudleverancier. Info Support helpt om bedrijfskritische systemen weg te migreren van hyperscalers en continuïteit te borgen met een veilige, multicloud-architectuur die beschikbaarheid en controle garandeert.
- Migratie naar een soevereine cloud met compleet beheer van uw cloudomgeving en applicaties. De migratie gebeurt stapsgewijs, zonder verstoring van de dagelijkse bedrijfsvoering.
Cloudkeuzes zijn geopolitieke keuzes geworden
Kortom: van IT-managers wordt verwacht dat ze niet alleen maar technologische afwegingen maken, maar ook juridisch en politieke. Vragen die centraal staan in een cloudstrategie zijn: onder welk rechtsgebied valt mijn data? Wat gebeurt er als onze provider onder politieke druk komt te staan? En: is onze cloudinfrastructuur eigenlijk wel toekomstbestendig?
De soevereine cloud is een stap richting meer zeggenschap en controle.
Meer weten? Neem contact op met Lammert Vinke
Kijk en beluister hier de bijbehorende podcast over dit onderwerp.