Voor de meeste mensen is het een van de belangrijkste beslissingen uit hun leven, die ook nog eens wordt omgeven door veel onzekerheid: het kopen van een huis. Verschillende financiële factoren spelen daarin mee, zoals: hoeveel kan ik lenen? Hoeveel geld kan ik zelf inbrengen? En, ook niet onbelangrijk: welke woningen zitten eigenlijk in binnen mijn financiële bereik?
Beyond Banking: een persoonlijke website met alle koopwoningen binnen jouw financiële bereik
De aanleiding
Dat veel huizenbezitters hun berekeningen op een A4’tje uitwerken, is eigenlijk onnodig. Althans, dat vond een team van Info Support-medewerkers dat deelnam aan de hackITon van ABN AMRO met als thema Beyond Banking. Het doel van dit evenement was om een sterke start te maken met een nieuwe manier van denken, die voorbij gaat aan het bankieren zoals we dat nu kennen – met behulp van technologie, uiteraard. De oplossing van het Info Support-team: voor elke huizenkoper ontwikkelen we een persoonlijke website, waarop ze binnen drie minuten kunnen zien welke huizen er nu (en in de nabije toekomst) binnen hun financiële bereik liggen.
De uitdaging
De huizenprijzen stijgen op dit moment harder dan in de afgelopen vijftien jaar. Als koper brengt dat veel onzekerheid met zich mee. Je wilt immers niet te veel bieden voor een koopwoning en er zeker van zijn dat je de overeengekomen prijs ook daadwerkelijk kunt betalen.
De oplossing
Het team van Info Support, bestaande uit Daan Doeze Jager en Tom Kosse, werkte samen met experts van de fintechs MoneYou en Ockto een proof of concept uit voor een app: DreamChaser. Het idee: het combineren van verschillende financiële API’s om een overzicht te creëren van woningen die nu binnen je financiële bereik liggen, maar ook in de nabije toekomst, gebaseerd op je persoonlijke spaardoelen. Zo kun je namelijk ook besluiten om misschien nog een jaartje te wachten met kopen, totdat huizen in een bepaalde prijsrange wellicht wel binnen je bereik liggen.
Het concept richt zich daarom op het zoeken van een droomwoning in een bepaalde buurt. Allereerst worden de gegevens van de woning opgehaald, waaronder de koopprijs van de woning. Nadat deze gegevens zijn opgehaald wordt er gekeken of diegene de droomwoning ook daadwerkelijk kan betalen. DreamChaser maakt hierbij gebruik van data uit de systemen van onder meer het UWV en de Belastingdienst om zo de maximale hypotheek van de klant te berekenen. Dit gebeurt veilig, en de eindgebruiker behoudt de volledige toegangscontrole tot deze gegevens.
Na het ophalen van deze gegevens krijgt de gebruiker een overzicht van de huizen die te koop staan in een bepaalde buurt, onderverdeeld in betaalbaarheid voor zijn of haar situatie:
• Groen: Deze woning is nu al betaalbaar
• Oranje: Nog niet betaalbaar voor haar, maar door maandelijks wat extra te sparen in de toekomst wel haalbaar
• Rood: Voor deze woning moet je nog lang sparen
Deze persoonlijke website biedt niet alleen een uitkomst voor de huizenkoper, maar ook voor de hypotheekverstrekker, die hiermee kopers kan helpen om de meeste waarde uit een lening te halen.
Werkende oplossing in drie dagen
Het team wist binnen drie dagen een werkende oplossing op te leveren.
“Het is mooi om te zien hoe je met een team van enthousiaste experts binnen zo’n korte tijd een proof of concept kunt uitwerken”, aldus Arnold van Poeteren van Info Support. “Hoewel dit idee uitsluitend is uitgewerkt om ervaring op te doen, en dus niet om ook daadwerkelijk op de markt te brengen, kunnen we wel een aantal van onze ervaringen op het gebied van digital onboarding en digital identity gebruiken voor toekomstige projecten met klanten.”
Innovatie door experimenteren
Bij Info Support doen we niet voor niets graag mee aan dit soort evenementen; ze bieden de perfecte setting om een keer buiten de gebaande paden te treden en na te denken over hoe ICT nieuwe oplossingen kan bieden voor bestaande uitdagingen. We stimuleren en faciliteren onze medewerkers om te experimenteren en inspireren onze klanten om te denken als een startup. Dit doen we het liefst in open samenwerking met professionals, ondernemers en studenten vanuit de visie dat alleen zo échte innovatie ontstaat.