Cloud als enabler van DevOps

Als organisatie moeten we dus in beweging blijven. Onderscheidend en concurrerend blijven door snel in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de markt. Veel bedrijven kiezen daarom voor een DevOps aanpak, waarin teams meer verantwoordelijkheid krijgen en dichter op de business gaan opereren. Deze aanpak wordt vaak in combinatie met cloud genoemd, waarbij cloud als enabler wordt beschouwd. Maar hoe helpt deze combinatie de business vooruit?

Welkom bij de podcast van Info Support, in deze podcast praten we met Erik Sackman (Service Delivery Manager & Chapter Lead Way of Working) over DevOps. De term DevOps wordt vaak in combinatie met cloud genoemd. Dat is niet gek, want door de schaalbaarheid, brede inzetbaarheid en andere aspecten van cloud, geef je DevOps teams de mogelijkheid afhankelijkheden te minimaliseren.

Podcast luisteren

Shownotes

DevOps

DevOps gaat over het afbreken van silo’s en het nemen van verantwoordelijkheid voor een product om hiermee sneller feedback te krijgen en directer businesswaarde te kunnen leveren. Afhankelijkheden met andere teams kunnen hierbij voor vertraging zorgen. Daarom zie je dat veel DevOps teams succesvol zijn door het toepassen van cloud technologie. Een aantal belangrijke aspecten van cloud (volgens de National Institute of Standards and Technology) zijn namelijk selfservice, brede toegankelijkheid en schaalbaarheid. Hiermee kunnen DevOps teams de afhankelijkheden van klassieke infra en operations teams verminderen. De bottlenecks in het delivery proces nemen hierdoor af.

Cloud

Cloud is echter een breed begrip, de Cloud Native Landscape (onderhouden door de Cloud Native Computing Foundation) bestaat op het moment van schrijven uit 750 verschillende technologieën. Als je elk DevOps team in je bedrijf de vrije hand geeft, bestaat er een grote kans dat er een zeer divers landschap ontstaat. Hieruit kunnen problemen ontstaan op het gebied van continuïteit en kwaliteit. Het wiel wordt namelijk steeds opnieuw uitgevonden. Als tegenreactie wordt er dan bijvoorbeeld een cloud center of excellence (CCOE) opgericht als centraal orgaan om deze wildgroei te beteugelen. Er wordt beleid gemaakt en afgedwongen op verschillende manieren. Sommige bedrijven kiezen ervoor om alle cloud aanvragen via dit CCOE te laten verlopen, waarbij een DevOps team eerst een ticket moet indienen en een design authority moet zien te overtuigen van hun plannen. Hiermee wordt het concept van selfservice teniet gedaan en zullen de DevOps teams afgeremd worden (en een omweg zoeken).

Hieronder staat het Cloud Native Landscape klein weergegeven. Bekijk op de volledige versie op https://landscape.cncf.io/.

Hoe helpen we onze DevOps teams (en de business) dan wel vooruit met de cloud?

De sleutel ligt wat mij betreft in de concepten die beschreven worden in het boek Team Topologies (Matthew Skelton en Manuel Pais). De stream-aligned (DevOps) teams focussen op het leveren van business waarde. De platform teams ondersteunen hierbij door een “platform” als intern product aan te bieden en hiermee tevens de cognitieve belasting van de DevOps teams te verlagen. Dit werkt echter alleen bij de juiste interactiemodus tussen deze teams. Door het platform “as-a-service” aan te bieden is het DevOps team daadwerkelijk geholpen zonder dat ze vertraging ervaren.

Een platform kan veel verschillende vormen hebben. Het dunst mogelijke (thinnest viable) platform zou een wiki pagina kunnen zijn met daarop de cloud onderdelen die de voorkeur hebben binnen de organisatie en guidance over hoe deze goed in te zetten. Het kan echter ook de vorm van een complete dienst aannemen, waarbij een abstractielaag over de cloud wordt gelegd, waarop de DevOps teams hun producten kunnen laten landen.

Hierbij is het essentieel om de “developer experience” in het oog te houden. De teams die dit platform gebruiken moeten hier naadloos op aan kunnen sluiten, dit was namelijk precies de reden dat ze cloud wilden gaan gebruiken.

Zorg dus dat je als organisatie de juiste balans vindt tussen beleid en innovatie. Het doel van DevOps (en cloud) is het verbeteren van de performance en wendbaarheid van je organisatie. Vergeet dus niet om af en toe uit te zoomen en het geheel te beschouwen. Het gaat tenslotte om het resultaat.