Cloud Reference Architecture

Bent u klaar om te migreren naar de cloud of bent u net gemigreerd en denkt u dat u misschien kansen laat liggen? In deze aflevering spreken we Principal Architect en Area Lead Software & Architecture Raimond Brookman. Lees het artikel hieronder voor een samenvatting of beluister de podcast voor het complete verhaal.

Podcast luisteren

Shownotes

Wat is de Cloud Reference Architecture?

“Als je met je organisatie naar de cloud migreert, komt daar veel bij kijken. Je krijgt te maken met allerlei verschillende producten en integraties, die ook per team weer kunnen verschillen. Het Cloud Reference Architecture model is een soort landkaart waarop je al die producten en de onderlinge verbindingen in kaart brengt. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht van wat je precies nodig hebt en wat er nog mist. Het model helpt je om een afgewogen keuze te maken voor een ideale combinatie van producten.”

Waarom is de Cloud Reference Architecture gecreëerd?

“We merkten dat veel organisaties hun infrastructuur, software en eigenlijk alles wat ze hebben zoveel mogelijk naar de cloud willen brengen. Daar komen een hoop bouwstenen bij kijken en er is een enorm landschap aan producten om uit te kiezen. Sommige producten kunnen meerdere dingen, sommige producten kunnen één specifiek ding heel goed. Maar er is niet één product dat alles kan. Je zult dus als organisatie altijd een bepaald palet aan producten moeten selecteren.”

Wat als je al naar de cloud gemigreerd bent?

“Als je organisatie zich al in de cloud bevindt, is het Cloud Reference Architecture model vooral handig om nog eens te kijken naar welke producten je in huis hebt. Door die op het model te plotten, krijg je een duidelijk overzicht van welke producten je al hebt en welke je nog mist. Soms ligt de focus bij het migreren naar de cloud op het live zetten van een applicatie, maar wordt monitoren vergeten of is de beveiliging net ondermaats. Bovendien zou het goed kunnen dat je meerdere producten gebruikt voor hetzelfde doel. Op die manier kan het Cloud Reference Model je ook een flinke besparing in kosten opleveren.”

Hoe kies je de juiste producten?

“Het komt vaak voor dat bepaalde producten goed samengaan met andere producten, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde integraties nodig hebben. Je wilt natuurlijk het liefst aan de slag met een set producten die goed op elkaar zijn ingespeeld. Er zijn verschillende standaard oplossingen en combinaties waar we goede ervaringen mee hebben en waarvan we weten dat ze werken. Voor organisaties die zelf niet weten wat ze precies willen en nodig hebben, is zo’n standaardoplossing een goed startpunt. Aanvullend op deze basis, kan je je teams de mogelijkheid bieden hun eigen keuzes te maken.”

Welke voordelen heeft deze aanpak?

“Het is niet handig en niet veilig als ieder team in de organisatie voor een andere identity-oplossing gaat. Standaardiseer de basis voor alle teams en geef ze daarbij een menukaart met producten waar ze vanuit eigen behoeften en vanuit wat er voor dat deel van de business nodig is, aanvullende producten kunnen kiezen. Op die manier heb je een optimale mix die de behoeften voor jouw organisatie afdekt, maar teams toch voldoende vrijheid biedt om keuzes te maken. Bovendien geeft deze aanpak je de kans om slimmere contracten af te sluiten. Als je veel teams hebt die van een product of tool gebruik maken, heb je potentieel een licentievoordeel.”

Op welke manier draagt dit model bij aan de digitale transformatie?

“Om een goede digitale transformatie te doen, wil je eigenlijk ook je schaalbaarheid, snelle levertijden en dergelijke op orde hebben. Nieuwe systemen zetten we vaak cloud native neer. De Cloud Reference Architecture geeft de grondplaat van alle onderdelen die je voor zo’n soort oplossing nodig hebt. Het zorgt ervoor dat je voor je nieuwe oplossing snel van start kunt en je bestaande oplossingen goed in kaart kan brengen. Je ontdekt wat je al hebt of welk product je misschien nog mist.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“We hebben natuurlijk een hele fase van innovatie gehad en dan zie je ook altijd veel diversificatie. Daarna komt er eigenlijk altijd een slag van consolidatie, dat zie je nu ook langzamerhand weer gebeuren. Veel producten die onder een bepaalde capability vallen, hebben niet per se helemaal een open standaard. Hierdoor kunnen ze met sommige producten beter koppelen dan met andere. Dan zit je natuurlijk, zeker als het gaat over SaaS-producten, vast aan een specifieke cloud leverancier. Langzamerhand zie je ook steeds meer dat verschillende cloud providers dat los beginnen te koppelen. Microsoft is bijvoorbeeld bezig met een initiatief rondom DAPR ( Distributed Application Runtime). Door dit soort ontwikkelingen ontstaat er meer standaardisatie en kan je als organisatie makkelijker switchen van product. Voor ons is dat heel belangrijk, want we willen natuurlijk het liefst voorkomen dat onze klanten vastzitten aan één bepaalde cloud provider.”