7. Leer omgaan met onzekerheid
Op de een of andere manier zit het in onze natuur om processen volledig ‘dicht te timmeren’, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Maar bij AI moeten we afstand doen van dit streven.
AI neemt namelijk een deel van het denkwerk van mensen over en de uitkomst hiervan is, net zoals bij mensen, niet altijd juist. Dit betekent dat het resultaat, hoe geavanceerd het gebruikte algoritme ook is, nooit honderd procent nauwkeurig is. Werken met AI vereist daarom een nieuwe mindset waarbij je je controledrang los moet laten.
Kansberekening
Uitkomsten worden met AI met een bepaalde mate van zekerheid vastgesteld, waardoor je altijd te maken hebt met foutmarges. De uitkomst die je onder je neus krijgt bij AI is niet optie A of B, maar bijvoorbeeld: 75 procent zeker dat optie A juist is. Een machine met AI heeft het dus niet altijd bij het rechte eind en dat is in strijd met het beeld dat de meeste mensen hebben van computers en algoritmes. Dit betekent dat we een radicale omslag moeten maken in onze denkwijze: welkom in het grijze gebied van kansberekeningen.
Daarom kun je AI beter niet vergelijken met traditionele IT-oplossingen. Dit is belangrijk om te beseffen, want van oudsher zijn we gewend dat een bepaalde input altijd leidt tot de verwachte output.
Om succesvol met AI aan de slag te gaan is het daarom belangrijk dat je haar imperfecties accepteert, want overal waar een proces complex wordt door ontelbare variabelen, ontstaat een foutmarge.