Cloudprovider kiezen: AWS, Azure of Google Cloud?

Bij een migratie naar de cloud sta je voor verschillende keuzes. Een van de belangrijkste is: met welke cloudprovider gaan we in zee? De drie grootste cloudspelers zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Wanneer kies je voor welke?

Azure

Microsoft Azure is een van de populairste cloudproviders. Waar deze provider handig gebruik van maakt, is dat veel organisaties van oudsher al werken met oplossingen van Microsoft; van Office 365 tot Sharepoint en Teams. De overstap vanuit deze systemen naar Azure is dan ook eenvoudig te maken.

Je zou Azure dan ook kunnen zien als een cloudprovider die vooral populair is bij organisaties die de transitie willen maken van een on premise-omgeving naar de cloud. Verder is Azure heel sterk op het gebied van Internet of Things (IoT); je kunt binnen Azure relatief eenvoudig grote hoeveelheden IoT-apparaten en -applicaties beheren.

Amazon Web Services (AWS)

De meest ervaren partij in de cloudmarkt is Amazon. Van huis uit is Amazon natuurlijk een e-commerce-speler, maar in 2006 besloot het bedrijf om ook serverruimte te verhuren aan klanten: AWS was geboren.

AWS is heel sterk op het gebied van datamigratie; als je grote, complexe systemen (van ettelijke terabytes of zelfs petabytes) naar de cloud wilt verhuizen, dan is AWS waarschijnlijk een goede keuze. Ook is deze leverancier sterk vertegenwoordigd in de retail, natuurlijk vanwege de ervaring in deze sector. AWS biedt veel standaard bouwblokken voor het ontwikkelen van e-commerce-omgevingen en webshops.

Google Cloud

Waar Microsoft slim gebruik maakt van de ingangen die het al heeft bij bedrijven die Office en Sharepoint inzetten, is Google Cloud goed in het beschikbaar maken van eigen technologie voor klanten. Zo is Google sterk in beeldherkenning, door jarenlange ervaring met Google Images en YouTube. Als klant kun je daar gebruik van maken, bijvoorbeeld door te zoeken op specifieke objecten die voorkomen in video’s of afbeeldingen die je opgeslagen hebt in de cloud.

Google wordt gezien als voorloper op het gebied van artificial intelligence en machine learning. Maar vooral de delivery van clouddiensten is een pluspunt van Google; als je als organisatie veel internetverkeer hebt, dan kan deze provider je daar goed bij helpen. Google Cloud wordt relatief vaak gekozen door digital native bedrijven, dus die vanaf de oprichting in de cloud opereren.

Hoe zit het met security en compliance?

Een belangrijke afweging voor veel bedrijven voordat ze in zee gaan met een cloudprovider, is in hoeverre deze de beveiliging goed heeft ingeregeld en voldoet aan wet- en regelgeving. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn eigenlijk alle cloudproviders hier heel ver mee (en vooral ook serieus in). Ze moeten ook wel. Het beveiligen van data in de cloud is een van hun belangrijkste verkoopargumenten. Ook willen ze natuurlijk allemaal vooroplopen in het voldoen aan privacyrichtlijnen als de AVG.

Multi-cloud

Nu steeds meer data en workloads zijn verplaatst naar de cloud, zien we een toename van multi-cloud-omgevingen. Vooral grotere bedrijven maken niet gebruik van één provider, maar van meerdere tegelijkertijd. Op die manier kun je overal het beste halen.

Waar je ook voor kiest, een slechte keuze is er eigenlijk niet. Door de enorme groei van en concurrentie in de cloudmarkt zijn de grote spelers erop gebrand om niet voor elkaar onder te doen qua functionaliteiten, security, prijzen en service.

Voordat je een keuze maakt, is het wel verstandig om te kijken welke expertise je binnen je eigen organisatie hebt. Je onderschat namelijk al gauw wat erbij komt kijken om clouddiensten echt goed in te zetten; het ene team werkt beter met Google, het andere is weer handiger met Azure.

Info Support adviseert graag

Het spreekt misschien voor zich, maar bij Info Support hebben we ervaring met alle cloudproviders. We denken graag mee over de ideale inrichting van een cloudarchitectuur en welke provider daarbij past.

 

Neem contact op

oscar.lubbers@www.infosupport.com