Jobstudenten helpen Casa Magnolia (nog) verder onderweg

Info Support België biedt jaarlijks een aantal tweedejaars jobstudenten de kans ervaring op te doen als software engineer. Om niet alleen de student, maar ook de maatschappij van dit initiatief te laten profiteren, laat het bedrijf de jobstudenten aan echte projecten werken bij goede doelen. Dit jaar bouwen twee studenten aan een software-oplossing voor Casa Magnolia.

Een brug tussen IT-opleiding en de echte wereld

Zes jaar geleden kwam een software engineer bij Info Support op het idee om studenten een vakantiebaan te bieden. Er waren weinig kansen voor tweedejaars studenten om werkervaring op te doen, zag hij, terwijl ze een half jaar later vaak enorm veel recruiters achter zich aan kregen. Hij kwam zelf net uit de schoolbanken en zag een kans: wat als studenten met relatief weinig praktijkervaring zich in zouden zetten voor een goed doel? Op die manier kon Info Support een brug bouwen tussen de IT-opleiding, waar studenten slechts beperkt ervaring opdoen, en de echte wereld, waar opdrachtgevers met mooie ideeën wachten.

“We besloten elk jaar een vereniging zonder winstoogmerk (VZW, of ‘stichting’ in Nederland) te kiezen om te zien of we iets voor ze kunnen betekenen”, zegt Tim Mahy, Managing Director bij Info Support. “En intern combineren we dat met een kans voor jonge medewerkers om zo’n project in handen te nemen.” Ruben Mertens is één van die jonge werknemers bij Info Support België. Hij begeleidt het huidige project bij Casa Magnolia, een goed doel dat hulp biedt aan gezinnen met een ernstig ziek kind.

Oplossing in één maand

Ruben is verantwoordelijk voor de gesprekken met Casa Magnolia en inventariseerde dus de klantvraag. Hij selecteerde ook de studenten en zorgt ervoor dat zij een leuke, leerzame tijd bij Info Support hebben. “Die kans laat je niet passeren”, zegt hij, “en ik vond in Mathias Spanhove een collega die dit samen met me op wilde zetten!” Het vinden van een goed doel was nog niet gemakkelijk maar na een zorgvuldige selectie viel de keuze op Casa Magnolia.

Ruben: “Wij vroegen: waar ondervinden jullie problemen? En zochten een manier waarop onze jobstudenten in één maand voor hen een softwareoplossing konden schrijven die hun werk gemakkelijker zou maken.” Zo maakte Info Support vorig jaar een app voor ‘Responsible Young Drivers’, een initiatief dat verkeersveiligheid stimuleert. Tim: “We maakten voor hen een interactief oefenplatform waar studenten verantwoord gedrag in het verkeer mee konden trainen.” Het speciale aan die app: studenten konden met behulp van de app specifiek in hun eigen omgeving, de wijk van de school, oefenen.

Snoezelmobiel

Casa Magnolia biedt tijd, ruimte en rust aan gezinnen met zieke kinderen. De VZW heeft verschillende services, waaronder een zogenaamde ‘Snoezelmobiel’. Dit is een verrijdbare versie van een ‘snoezelruimte, een plek waar deze kinderen terecht kunnen om tot rust te komen in een veilige, leuke omgeving. “Het probleem is dat zo’n ruimte op een vaste locatie staat”, zegt Ruben. “Voor de ouders is het vaak ver rijden. Casa Magnolia kreeg daarom het idee de snoezelruimte op wielen te zetten. In een ambulance bouwden ze de ruimte na, zodat ze die op de oprit kunnen zetten bij kinderen die hem nodig hebben.”

Dat project loopt, het initiatief is succesvol. Ruben: “De mobiel zit al maanden volgeboekt. Maar de planning doen ze nu nog met de hand.” Het hele proces gaat nu nog via WhatsApp en andere services. Het idee van Casa Magnolia was om een app te ontwikkelen die daar structuur in aan kon brengen. Het idee sloeg aan en Info Support ging met Casa Magnolia in zee. “En op die manier is het waardevol voor iedereen”, zegt Tim.