Meetup Retail 2030: zeven belangrijke takeaways
De toekomst van de retail voorspellen is niet iets voor de faint-hearted. Bedenk je maar eens wat voor enorme verschuiving er in de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden, dus tussen 2010 en 2020. Wie durft er dan nog iets te zeggen over het retaillandschap van 2030?
Drie dappere experts gingen op 25 februari toch die uitdaging aan, tijdens een meetup die werd georganiseerd door Info Support en AWS User Group NL. In een volle seminarruimte in Veenendaal vertelden Harm Weites, Lead Architect van Wehkamp, Cornell Knulst, Principal Consultant bij Info Support en Sander Mak, Director of Technology bij Picnic over kansen en uitdagingen van cloud in de online retail.
Het aantal learnings was eigenlijk niet op één hand te tellen. Toch wagen we een poging om de belangrijkste takeaways van de avond op een rijtje te zetten.
1. Vraag niet naar data die je nodig hebt, maar naar alle data die je kunt krijgen
Via Wehkamp worden producten van honderden merken verkocht. Dé uitdaging op datagebied, dat zal niet verbazen, is: alle informatie van alle leveranciers op dezelfde manier in één systeem krijgen in het productonboardingsproces. “We hebben echt een enorme vracht aan informatie nodig, voor alle producten van alle leveranciers”, aldus Harm Weites. “Het gaat om terabytes aan data.”
Hij en zijn team kwamen er al gauw achter dat werken met spreadsheetjes niet bepaald de oplossing was. Leveranciers gericht vragen naar het aanleveren van data helaas ook niet altijd: “Ook producenten werken met honderden retailers, dus het is voor hen niet te doen om bij iedereen op een andere manier data aan te leveren. We hebben het op een gegeven moment omgedraaid en gezegd: geef ons maar alles wat je kunt leveren en dan zoeken we zelf wel uit hoe we die input in het systeem krijgen. En dat werkte eigenlijk heel goed. Als je dan vraagt of ze dat kunnen leveren via een API, dan krijg je van een leverancier al helemaal bonuspunten.”
2. Foto’s zijn meer dan plaatjes (ze bevatten schatten aan informatie)
Toen Wehkamp eenmaal de beschikking had over grote bakken data, was het tijd voor de volgende stap. En dat had alles te maken met productafbeeldingen. “Het liefst willen we natuurlijk dat we als Wehkamp een uniek product shot kunnen gebruiken, maar we snappen ook wel dat Adidas niet aan iedere webshop andere foto’s van elk model kan sturen.” Dus ook hier vroeg Wehkamp aan fabrikanten in het productonboardingsproces naar al het beeldmateriaal wat ze konden delen. En dat leverde meer waarde op dan Weites van tevoren had durven dromen. “Uit die plaatjes konden we heel veel productinformatie halen. Met behulp van AWS kunnen we nu bijvoorbeeld van een productfoto zien dat het om een poloshirt gaat, welke kleur het heeft en dat het een herenshirt is met een kleine kraag .”
Maar het ging nog verder; productafbeeldingen hielpen het team van Weites om meer extra waarde te leveren aan de business. “We kunnen nu bij wijze van spreken zeggen: het is vandaag Blue Monday, we kunnen alle productshots selecteren waarop het beeld mineur is en daar een specifieke aanbieding omheen maken. Of het is de eerste warme dag van het jaar en dus gaan we aanbiedingen pushen van zomerjurkjes. De les die we daaruit hebben geleerd is dat als je karrenvrachten vol data hebt, je daar meer inzichten uit kunt halen dan je misschien had verwacht.”
3. Cloud helpt om versneld een e-commerce-platform neer te zetten
De boodschap die Cornell Knulst van Info Support het publiek wilde meegeven was duidelijk: als je een e-commerce-omgeving wilt bouwen, dan is Amazon Web Services een heel goede keuze vanwege de uitgebreide ervaring van het platform in de retail. In een sessie van (iets meer dan) 45 minuten bouwde hij live een complete e-commerce-omgeving op basis van AWS-functionaliteiten zoals recommendations, forecasting en customer engagement.
Zijn sessie begon hij met het in kaart brengen van de customer touchpoints voor een fictieve reisorganisatie (Tripclusive). Of het nu gaat om registratie, zoeken naar een reis, boeken of helpdesk functionaliteit, je kunt het zo gek niet bedenken of AWS biedt er handige modules voor.
4. Voor recommendations hoef je geen uitgebreide kennis van machine learning te hebben
Opvallend onderdeel van de demo van Cornell Knulst: voor aanbevelingen hoef je geen uitgebreide dataset te hebben van je klant. Elke webshop wil graag relevante recommendations doen voor klanten, maar hoe doe je dat als je een cold start hebt? “Amazon Personalize stelt je als engineer in staat om recommendations te doen zonder dat je een uitgebreide dataset hebt van klanten. Je hoeft ook geen uitgebreide kennis van machine learning te hebben om het toe te passen. AWS biedt out-of-the-box algoritmes inclusief parameterisering die heel snel accurate recommendations kunnen doen in de categorieën personalisatie, persoonlijke ranking en gerelateerde items.”
5. Niet alles is zo schaalbaar als software
Als er één retailorganisatie is die snapt hoe je snel moet groeien (en dus hoe je schaalbaar moet ontwikkelen) dan is het wel Picnic. Krap vijf jaar oud bedient de online supermarkt al 500.000 klanten in Nederland en Duitsland. Het bedrijf heeft op dit moment 100 engineers in dienst die er al 25.000 releases op hebben zitten en 2 miljoen regels code hebben geleverd. Hoewel het schalen van software complex is, is het schalen van een business-model nog veel ingewikkelder, vertelde Sander Mak. “Onze groei, en dat geldt voor alle bedrijven, gaat niet altijd in een rechte lijn, maar in stappen. Toen we naar Duitsland gingen uitbreiden, en meer fulfilment centers gingen inzetten, stonden we voor uitdagingen. Al moet ik zeggen dat we steeds beter worden in het voorspellen van deze groeistuipen.”
6. De cloud is iemand anders zijn computer
Ook in de cloud gaat er wel eens iets stuk, zo ervaarden Mak en zijn team. “Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: de cloud is iemand anders zijn computer. Als er iets kapot gaat, voel je je machteloos. En dat is een vervelend gevoel. Maar dat is de afweging die je maakt als je overstapt naar de cloud: wil je in control zijn of wil je ontzorgd worden? Wij hebben gekozen voor dat laatste, maar dat zorgt ervoor dat je soms te maken hebt met dingen die niet werken. En dan is het zaak om de juiste afspraken te maken met vendors. Dan kom je er pas achter dat free credits don’t make up for lost revenue. Vaak word je door vendors gecompenseerd met gratis credits, maar dat weegt niet op tegen het verlies dat je lijdt als systemen eruit liggen.”
7. Durf af te stappen van een cloudoplossing als deze niet voldoet
Hoewel Picnic zijn volledige infrastructuur binnen AWS heeft ontwikkeld, is het ook weer niet zo dat alle modules van Amazon superieur zijn, aldus Mak. “We houden van AWS, maar niet van alles wat erin zit. Zo zijn we een paar jaar geleden overgestapt van Amazon Redshift naar Snowflake als datawarehouse-oplossing. Destijds ondervonden we namelijk wat belemmeringen in performance en functionaliteit van Redshift.”
Ook interessant
Nooit meer iets retour sturen, online gekochte kleding die altijd past en een winkel die precies weet wat je wilt. Zo gaat de toekomst van retail eruit zien voor de consument. Tenminste, als het puur en enkel aan de technologie ligt wel. Veel is al mogelijk, en de rest ligt binnen handbereik. In een wereld vol Artificial Intelligence, chatbots, Augmented Reality en voice zijn de digitale mogelijkheden onbegrensd. Maar waar begin je, en hoe? Dat en meer lees je in dit whitepaper.
Download het whitepaper
Info Support Redactie
Redacteur