Vijf praktische lifehacks dankzij generatieve AI
Generatieve AI heeft de wereld in no-time verovert. Deze grafiek laat zien hoe het zoekverkeer in Google zich heeft ontwikkeld in de afgelopen vijf jaar.
Er is een duidelijke correlatie met de opmars van ChatGPT; sinds november 2022 nam het zoekverkeer heel snel toe. Dankzij ChatGPT weten we óók dat generatieve AI meer is dan een (geavanceerde) chatbot. Zo kan Gemini van Google combinaties van tekst, geluid, afbeeldingen en video interpreteren en genereren.
Kenmerkend voor generatieve AI is dat het niet alleen kan leren van bestaande gegevens, maar ook nieuwe, realistische output genereren (vandaar: generatief) die de kenmerken van de inputdata weerspiegelt, maar niet simpelweg kopieert.
Tools als ChatGPT en Gemini kunnen dus content produceren zoals afbeeldingen, video, muziek, spraak, tekst, softwarecode en 3D-ontwerpen. De technologie is hierdoor ook in staat om taken uit te voeren, die hiervoor onmogelijk waren voor een machine.
De mogelijkheden lijken zo groot, dat je er als gebruiker door overspoeld kunt raken. Gelukkig zijn er ook hele praktische toepassingen van generatieve AI die je in je dagelijks leven en werk kunt gebruiken.
Rapportages inspreken
Laten we eerlijk zijn; het maken van rapportages is voor veel mensen geen hobby. Dat is een taak waar generatieve AI gelukkig heel goed bij kan helpen. Zorgmedewerkers die rapportages over patiënten moeten uitbrengen, kunnen input inspreken en generatieve AI de opdracht geven om een rapport uit te werken. Dat geldt ook voor salesmanagers die, op weg terug van de klant, direct bevindingen kunnen inspreken voor een rapportage. Generatieve AI doet de rest.
Vertalen van complexe teksten
Generatieve AI kan complexe taal ontcijferen en toegankelijk maken, iets wat bijzonder waardevol kan zijn bij het vertalen van juridische documenten of het uitleggen van overheidsbrieven aan een lekenpubliek. Een praktisch voorbeeld is de app ‘Lees Simpel’ van Lucas Meijer. Deze app zet lastig geschreven brieven (wie kent ze niet?) om naar eenvoudige taal.
Datatransformatie
Generatieve AI speelt ook een belangrijke rol in datatransformatie. De technologie kan helpen bij het genereren van synthetische data, die gebruikt kan worden om schaarse data aan te vullen, vooringenomenheid te verminderen, privacy van data te waarborgen en toekomstige scenario’s te simuleren. Dit biedt veel kansen voor het trainen van AI-modellen, die hierdoor robuuster en rechtvaardiger gemaakt kunnen worden.
Code genereren en converteren
Generatieve AI is ook erg bedreven in het omzetten van verouderde code of het genereren van code. Veel organisaties hebben verouderde applicaties in gebruik, waar developers niets aan durven te veranderen, omdat de code verouderd is en de kennis over het systeem niet meer aanwezig is in de organisatie. Generatieve AI kan hier een uitkomst bieden, door verouderde code te analyseren en converteren naar modernere talen. Het is zelfs mogelijk om nieuwe code te genereren die efficiënter, veiliger en makkelijker te onderhouden is. Dit doen generatieve AI-tools door bestaande codebasis te gebruiken als leerstof, om zo patronen en functies te herkennen die in de nieuwe taal overgezet kunnen worden.
Natuurlijk is dit niet zonder uitdagingen; het genereren en converteren van code met AI vereist nauwkeurige supervisie en een grondige validatie om ervoor te zorgen dat de nieuwe code niet alleen technisch correct is, maar ook blijft doen wat het moet doen.
Trainingsvideo’s genereren
Een andere innovatieve toepassing is het gebruik van generatieve AI voor trainings- en educatieve doeleinden. AI kan realistische trainingsvideo’s genereren die scenario’s simuleren die anders moeilijk, duur of onpraktisch zouden zijn om te filmen. Het kan hierbij gaan om veiligheidstrainingen, klantenservice-scenario’s of zelfs technische trainingen.
Generatieve AI doelgericht inzetten
Generatieve AI wordt weleens gezien als een hele slimme assistent, en deze vijf voorbeelden onderstrepen dat. De technologie heeft de potentie om taken te verlichten en mensen te ondersteunen, productiever en effectiever te maken.
De sleutel tot succes ligt echter bij het identificeren van de juiste toepassingen die echte waarde toevoegen en in het verbinden van de technische mogelijkheden met concrete bedrijfsdoelstellingen.