Data zoals water uit de kraan

Data als een asset. Een bedrijfsmiddel dat bij sommige bedrijven op de balans staat en bij heel veel bedrijven een steeds grotere waarde heeft. Maar dan moet die data wel kloppen. Vergelijk het met de waterkoeler die tegenwoordig in veel kantoorruimten te vinden is. Als een kantoormedewerker daar een glaasje water uit tapt, staat die medewerker niet stil bij de kwaliteit van dat water. We gaan er allemaal van uit dat het water goed is, dat je het veilig kunt drinken. Wat er ook gebeurd is in de keten van waterwinning, zuivering, transport, opslag, etc.

Zo zou het ook met data moeten zijn, zeker wanneer een bedrijf daarop gestuurd wordt. De data moet kloppen. Het moet duidelijk zijn wat de betekenis is, welke data je waar kunt vinden en waar je het voor kunt gebruiken. Data governance to the rescue!

Data Governance

Dit en meer, regelen we via governance. Of in de data wereld, data governance. Een soort paraplu waar allerlei policies onder hangen. Regels waarin is vastgelegd hoe we ervoor zorgen dat de data klopt. Wat de betekenis is, in welk systeem het primair vastligt, wie de eigenaar is, etc. Dit soort regels garanderen niet dat de data goed is, maar als dat niet zo is, weet je dat in ieder geval. Net zoals sommig water wel geschikt is om je handen mee te wassen, maar niet om te drinken.

Mede door verscherpte regelgeving, in Europa specifiek de GDPR of AVG, zijn bedrijven genoodzaakt te weten welke data ze hebben en waar die data voor gebruikt wordt. Daarom kun je niet meer om data governance heen. Dat realiseren ook leveranciers van oplossingen zich. Talloze leveranciers, bekende en minder bekende namen, leveren software die het werk van de data steward moeten verlichten. De markt is inmiddels zo groot, dat IRM UK sinds enkele jaren een meerdaagse conferentie organiseert rondom het thema data governance. De Data Governance Conference Europe. Gelijktijdig vindt de Master Data Management Summit Europe plaats. Niet gek, want master data management is één van de onderdelen onder de data governance paraplu.

Collega data engineer Ruben Zorgman bezocht afgelopen mei beide conferenties en in een interview op de Data Discovery Channel vertelt hij mij wat zijn indrukken waren tijdens deze conferenties. Zoals hij het zelf zegt “data governance: het klinkt vrij saai, maar op het moment dat je ermee aan de slag gaat, is het eigenlijk best wel leuk”.

Data Governance Conference Europe 2019 en Master Data Management Summit 2019