De Internet of Things-verzekering van de ANWB die alle verwachtingen overtreft

Stel, je introduceert een verzekering waarbij het rijgedrag van automobilisten wordt geregistreerd via een zendertje in de auto. De verzekeraar analyseert vervolgens deze data en op basis van het rijgedrag wordt de hoogte van de polis aangepast. Het succes van zo’n verzekering valt of staat bij de manier waarop verschillende systemen zijn ingericht en met elkaar worden geïntegreerd; Info Support tekende daarvoor toen ANWB in 2016 met de Veilig Rijden Verzekering op de markt kwam.

Veilig rijden wordt beloond

De manier waarop de prijzen van verzekeringspolissen worden berekend, is eigenlijk best oneerlijk, als je erover nadenkt. Neem een autoverzekering; als veel verzekerden in een bepaald jaar schade veroorzaken door onveilig rijgedrag, dan gaat de premie van iedere verzekerde omhoog. Dus ook van degenen die wel veilig rijgedrag hebben vertoond.

In 2016 kwam de ANWB op het idee om daar verandering in te brengen met de Veilig Rijden Verzekering. Het idee: veilig rijgedrag wordt beloond. De premie is al tien procent goedkoper dan die van andere autoverzekeringen. Als verzekerde kun je daarnaast je premie verder omlaag brengen door veilig te rijden. Wie onveilig rijdt, kan de 10 procent korting ook kwijtraken. Het concept past in de strategische doelstelling van de ANWB om de verkeersveiligheid in Nederland te bevorderen.

Sterk in integratievraagstukken

Wie de verzekering afsluit, krijgt een dongel die kan worden aangesloten op de ODB-poort van de auto. Deze zogeheten stick registreert je snelheid, hoe hard je optrekt, afremt en bochten neemt. De informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar Unigarant, de verzekeringspartij van de ANWB, die er conclusies uit trekt over het rijgedrag. Elke tien dagen krijg je als verzekerde een samenvatting van je rijgedrag en zie je wat de gevolgen zijn voor je premie. Elk kwartaal krijgt de klant de verdiende korting uitgekeerd.

Deze manier van verzekeren stelde wel behoorlijk wat eisen aan het back-office-systeem van Unigarant. Info Support ontwikkelde bij de lancering van de verzekering de applicatie voor de uitgifte, verzending en administratie van de dongels. En daar zat best wel wat tijdsdruk op, aldus Cock Meerhof, Projectmanager Innovatie bij Unigarant. “We werkten al langer samen met Info Support en wisten dat ze sterk zijn in integratievraagstukken. Daarom vroegen we Info Support om mee te denken over onze uitdaging; we hebben die dongels, er is een database met polissen, maar nu moest er dus een aparte dongeladministratie komen die de uitgifte en inname van dongels mogelijk maakt. Dat is een behoorlijk lastig integratievraagstuk. Nadat we in een gezamenlijke sessie de requirements op papier hadden gezet, kregen ze het voor elkaar om binnen vier weken een werkend prototype op te leveren. Elke dongel heeft een unieke code die gekoppeld is aan het polisnummer. Deze codes kun je met de hand scannen, waardoor het eenvoudig is om dongels te koppelen aan een polis en met de post te versturen.”

Mateloos populair

En dat komt vooral goed uit omdat de verzekering mateloos populair bleek te zijn. Cock Meerhof: “Op piekmomenten worden er wel 500 dongels per dag verstuurd. Daar was onze postkamer eigenlijk helemaal niet op ingericht, maar dankzij het systeem dat Info Support heeft ontwikkeld lukt dat toch.” Niet alleen werd de oorspronkelijke verwachting van de ANWB rondom deze verzekeringen ruimschoots overtroffen, ook de dongeladministratie – die eigenlijk tijdelijk zou zijn – draait ook nog steeds. “Unigarant en de ANWB waren eigenlijk van plan om een paar maanden na de lancering van de verzekering een app te introduceren waarmee verzekerden onder meer inzicht konden krijgen in hun rijgedrag”, aldus Max Verhorst, Sales Manager Zorg & Verzekeringen bij Info Support. “Maar uiteindelijk is het systeem met de dongels – en het back-office-systeem – in gebruik gebleven. En nu, ruim twee jaar later, draait het nog steeds.”

Vernieuwend concept goed aangeslagen

Voor Cock Meerhof en zijn team waren de korte lijnen met de consultants van Info Support cruciaal voor het slagen van het project: “Er was elke dag nauw overleg tussen degene die vanuit Unigarant wist hoe alles werkte en het team van Info Support. Daardoor hebben we met z’n allen niet alleen snel een werkende oplossing kunnen opleveren, maar ook een versie die eigenlijk meteen al deed wat hij moest doen. Afgezien van een kleine update vlak na de live-gang hoefde er eigenlijk weinig meer aangepast te worden.”

“Het is mooi om te zien hoe goed zo’n vernieuwend en innovatief concept is aangeslagen”, aldus Verhorst. “Niet alleen omdat het een nieuwe benadering van verzekeren is, maar ook omdat de Veilig Rijden Verzekering op een hele handige manier gebruik maakt van data die worden gegenereerd door een Internet of Things-oplossing; de connected stick-dongel in de auto van de verzekerde. Ik verwacht dat dit soort concepten de komende jaren enorm veel kansen gaat opleveren in de verzekeringsbranche. Het is dan wel belangrijk dat de integratie van systemen goed geregeld is.”