In de agrifoodsector wordt data vaak het ‘nieuwe goud’ genoemd, vanwege het grote potentieel om de landbouw te verduurzamen en efficiënter te maken. Toch wordt de kracht van data nog onvoldoende benut, omdat het datalandschap versnipperd is. Een deel van de oplossing ligt in een gestandaardiseerde en transparante aanpak voor data-uitwisseling. Maar dat is alleen mogelijk als alle partijen in de keten het gemeenschappelijk belang hiervan erkennen.
Het is tijd dat we het gemeenschappelijk belang van data gaan erkennen in de agrifoodsector
Nederland heeft een rijk agrarisch verleden en dat heeft ons op internationaal niveau een sterke concurrentiepositie opgeleverd. Dit succes biedt echter geen garantie voor de toekomst. De sector kampt met tal van uitdagingen: van stikstofproblematiek tot hogere grondstofprijzen, geopolitieke spanningen en de voedselzekerheid voor toekomstige generaties.
Groeiende rol van data en digitalisering
Van de agrifoodsector wordt nu meer dan ooit verwacht dat zij innovatief en vindingrijk is, om zo de actuele uitdagingen het hoofd te bieden. Hierdoor groeit de rol van data en digitalisering. Daarbij zorgen technologieën zoals robotisering en sensortechnologie ervoor dat er nog meer data beschikbaar komt. Inzichten uit die data helpen agrifoodbedrijven om processen te verduurzamen, de efficiëntie te verhogen en besluitvorming te verbeteren. Dat leidt al tot mooie innovaties, zoals precisielandbouw en het gebruik van blockchain-technologie om de traceerbaarheid van voedselproducten te verbeteren. Toch ligt er nog een schat aan data die onbenut blijft terwijl de druk op de sector blijft toenemen.
Behoefte aan universele taal en openheid
Om de uitdagingen in de sector het hoofd te blijven bieden moet de agrifoodsector sneller innoveren en sneller digitaliseren. Er is echter een bottleneck: partijen in de keten verzamelen data in verschillende standaarden, wat leidt tot een versnipperd en complex landschap waarin systemen niet eenduidig met elkaar communiceren. Vergelijk het met een land waarin iedereen een andere taal spreekt. Het is van belang dat we als sector afspraken maken over hoe we data verzamelen, beheren en uitwisselen, ongeacht de gebruikte systemen: standaardisatie van de gebruikte taal.
Gezamenlijk belang vinden
Als we als sector data op transparante en eenduidige wijze uitwisselen zijn twee aspecten van groot belang: Hoe zorgen we ervoor dat dit ook veilig en verantwoord gebeurt? Voor agrariërs is het bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wat er met hun data gebeurt als zij gegevens verstrekken over hun melkproductie of stikstof. Een initiatief dat hiervoor en oplossing biedt is JoinData: een onafhankelijk platform dat agrarisch ondernemers controle geeft over wie toegang krijgt tot hun data. Dergelijke initiatieven zijn belangrijk om het vertrouwen in de sector te vergroten en het gemeenschappelijk belang van data te benadrukken.
Want zonder data geen innovatie en zonder innovatie geen toekomstbestendige agrifoodsector.Rick Oonk, Unit Manager Agriculture, Food & Retail bij Info Support
Samen de mouwen opstropen
De grootste uitdaging ligt niet zozeer in de techniek, want die mogelijkheden zijn er al. De uitdaging zit vooral in het samenbrengen van alle partijen in de keten: agrarische ondernemers, fabrikanten, overheden en technologiebedrijven. We zijn gezamenlijk aan zet.
Om dit te realiseren, is het belangrijk dat alle partijen gaan inzien dat data-uitwisseling, transparantie en standaardisatie van groot belang zijn. Agrariërs moeten daarnaast goed geïnformeerd worden over wat er met hun data gebeurt en met welk doel, zodat zij meer vertrouwen krijgen. Aan de andere kant is het zaak dat we als sector open standaarden voor data-uitwisseling opstellen en naleven. Ik ben ervan overtuigd dat we dit samen kunnen als we als sector onze krachten bundelen. De beweging is al in gang gezet. Bovendien is de agrarische sector gebouwd op mensen die graag de mouwen opstropen. Net zoals we als land onze innovatiekracht hebben bewezen met de Deltawerken, kunnen we ook voor deze uitdaging gezamenlijk een oplossing vinden.
Verbindende schakel
Vanuit Info Support voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan de (digitale) toekomst van de agrifoodsector. Daarom zijn we partner van AgroConnect, het landelijke platform voor data-uitwisseling in de agrifoodsector. Als verbindende schakel willen we samen met overheden en bedrijven werken aan meer standaardisatie en transparantie in het datalandschap. Door de juiste stappen te zetten kunnen we een solide basis leggen voor een toekomstbestendige sector. De beweging is immers al ingezet en met de juiste samenwerking en inzet ben ik ervan overtuigd dat we dit voor elkaar kunnen krijgen.