Microsoft Entra: de doorbraak in identiteitsfraude?

Winkelen, bankzaken regelen, contact onderhouden met vrienden, genieten van muziek en films; we doen het steeds meer online. En daarmee maken we gebruik van verschillende digitale identiteiten, zowel privé als zakelijk.

Een van de grote nadelen hiervan is dat het lastig te achterhalen is wie achter deze digitale entiteiten schuilgaan. Hoe kom je erachter of een webshop legitiem is? Of dat iemand op social media is wie hij zegt dat hij is? Dat is niet alleen een pijnpunt voor consumenten, maar ook voor organisaties. Want wat nou als klanten twijfelen om zaken met je te doen vanwege veiligheidsrisico’s?

Microsoft lanceerde onlangs een nieuwe oplossing voor dit probleem. Microsoft Entra maakt het mogelijk om op een veilige manier verifieerbare digitale identiteiten aan te maken en te gebruiken. Zogenaamde ‘verifieerbare credentials’ kunnen worden uitgegeven door betrouwbare organisaties en instanties. Deze credentials bevatten gegevens die gezamenlijk een digitale identiteit vormen.

Maar hoe werkt Entra eigenlijk, welke technologie zit erachter? Waarvoor kun je Entra nu al toepassen, en wat zit eraan te komen? En hoe kun je ermee aan de slag?

Hoe Microsoft Entra werkt

Microsoft Entra maakt gebruik van verschillende geavanceerde concepten om de uitgifte en verificatie van digitale identiteiten mogelijk te maken.

Allereerst door de relatie tussen een identiteit en een publieke sleutel betrouwbaar vast te leggen. In het geval van Entra kan de publieke sleutel bijvoorbeeld verbonden zijn aan de domeinnaam van een internetdomein of vastgelegd worden in een gedistribueerd grootboek. Een publieke sleutel wordt gebruikt om de authenticiteit van credentials te verifiëren. Daarnaast speelt encryptie een cruciale rol. Entra maakt gebruik van publieke en private sleutels om data te versleutelen.

Ook gebruikt Entra standaarden zoals W3C Verifiable Credentials en Decentralized Identifiers, waardoor je op een gestandaardiseerde en interoperabele manier digitale identiteiten kunt uitwisselen.

Mogelijke toepassingen van Entra

Er zijn veel denkbare toepassingen van Entra. Zo kunnen universiteiten de technologie inzetten om een digitaal diploma uit te geven, dat je persoonlijke gegevens, diplomanummer, behaalde graad en andere relevante informatie bevat. Dit wordt gecertificeerd door de universiteit met digitale handtekeningen. De afgestudeerde ontvangt deze verifieerbare credential in een digitale wallet op je smartphone.

Wanneer je solliciteert bij een bedrijf, kun je dit diploma veilig delen via Entra. Het bedrijf kan real-time verifiëren dat het diploma authentiek is. Zo bewijs je op afstand je identiteit en behaalde diploma zonder kopieën van papieren documenten te hoeven delen. Dit concept van verifieerbare digitale identiteiten heeft enorme potentie om identiteitsfraude tegen te gaan en het vertrouwen online weer terug te winnen.

Aan de slag met Entra

Waar digitale identiteiten soms gezien worden als een mogelijke bedreiging, laten technologieën als Entra zien dat ze ook juist kansen kunnen bieden voor je organisatie. Maar wat moet je doen om met Entra aan de slag te gaan?

Een eerste stap is onderzoeken hoe digitale identiteiten kunnen helpen om processen efficiënter en veiliger te maken. Denk daarbij aan snellere verificatie van klanten of werknemers, of betrouwbaarder delen van vertrouwelijke documenten met partners.

Ook is het verstandig alvast te overwegen hoe je organisatie zelf verifieerbare digitale credentials kan gaan uitgeven. Hiermee versterk je het vertrouwen in bijvoorbeeld diploma’s, certificaten of productgaranties die je verstrekt.

Tot slot is het aan te raden om de eigen systemen op tijd voor te bereiden op integratie met oplossingen als Entra. Door nu al rekening te houden met standaarden voor digitale identiteiten, ben je straks klaar om deze nieuwe mogelijkheden te benutten.

De potentie van Entra is enorm

Microsoft Entra is pas net geïntroduceerd en staat dus nog in de kinderschoenen. Maar de potentie is enorm; experts voorspellen dat digitale identiteiten in de toekomst een hoeksteen van ons online bestaan zullen vormen.

Steeds meer organisaties, zowel publiek als privaat, zullen de mogelijkheden van verifieerbare digitale identiteiten omarmen. Ook wetgeving zal zich verder ontwikkelen om digitale identiteiten te reguleren. De Europese Unie werkt bijvoorbeeld aan wetgeving om een Europees stelsel van digitale identiteiten mogelijk te maken. Dit zal identiteiten betrouwbaarder en breder inzetbaar maken.

Kortom, de fundamenten van digitale identiteiten worden nu gelegd. Microsoft Entra speelt hierbij een voortrekkersrol. De kansen lijken eindeloos om ons online leven vertrouwder en veiliger te maken. Of zoals Microsoft het stelt: “De toekomst van vertrouwen is hier.”

Onze experts staan klaar

Benieuwd wat digitale identiteiten voor jouw organisatie kunnen betekenen? Als Microsoft partner helpt Info Support graag om de mogelijkheden te verkennen. Onze experts staan klaar om te adviseren over hoe je digitale identiteiten het beste kunt inzetten in jouw specifieke situatie. We delen graag onze kennis over zowel technische aspecten als de strategische impact.

Ook kunnen we helpen bij het opzetten van pilots. Samen met jou implementeren we dan een proof of concept om de meerwaarde van digitale identiteiten in de praktijk te ervaren. Op die manier maak je op een low-risk manier kennis met deze veelbelovende innovatie.