Samen iets teruggeven aan open source-projecten: Hacktoberfest

Veel technologieën maken gebruik van open source. Daarvoor mag je als gebruiker ook weleens wat teruggeven – door open source-projecten vooruit te helpen, met onderhoud en updates. Dat is het idee achter het jaarlijkse, internationale Hacktoberfest-evenement. Info Support ondersteunt deze missie en deed daarom dit jaar voor de vierde keer mee: zo’n vijftig developers staken op 13 en 14 oktober de mouwen uit de handen. En met indrukwekkende resultaten.

Hacktoberfest 2023

Samen een beter product maken

“Open source is voor Info Support heel belangrijk en dus vinden we dat we ook af en toe tijd moeten uittrekken om projecten verder te helpen”, aldus Maarten Mulders, een van de organisatoren. “Het is niet zomaar gratis software, de gedachte van open source is dat je samen een beter product maakt. En dus moet je niet alleen maar nemen, maar ook iets teruggeven aan open source. Hacktoberfest is een mooi moment om elk jaar bij elkaar te komen en iets bij te dragen aan projecten waar we in ons dagelijks werk ook gebruik van maken.”

In Nederland en België gingen zo’n 50 deelnemers, zowel van Info Support als daarbuiten, in teams aan de slag. “We hebben met name gewerkt aan projecten die van fundamenteel belang zijn voor Info Support; hetzij omdat we er ooit zelf mee zijn gestart, of omdat we er al veel aan hebben bijgedragen. Collega’s met inhoudelijke kennis van deze projecten traden op als champions en begeleidden de deelnemers.”

Stryker

Een aantal teams hield zich bezig met Stryker, een mechanisme dat ooit door Info Support is ontwikkeld om de kwaliteit van geautomatiseerde testen te meten, maar inmiddels ook daarbuiten wordt gebruikt. “Tijdens Hacktoberfest waren er verschillende deelprojecten die te maken hadden met Stryker”, vertelt Maarten. “Een team heeft bijvoorbeeld een dashboard geüpdatet die inzichtelijk maakt hoe je code is geanalyseerd door Stryker. Er zijn animaties toegevoegd aan het dashboard, waardoor het er nu echt een stuk mooier uitziet.”

“Ook is Stryker.NET sinds Hacktoberfest beschikbaar voor een extra programmeertaal: naast C# kun je Stryker.NET nu ook voor F# inzetten. En weer een ander team heeft een real-time reporting tool ontwikkeld, waardoor je al tijdens het programmeren feedback kunt krijgen van Stryker.”

Apache Maven

Maarten zelf was champion van een team dat zich bezighield met Apache Maven: “Dat is een standaardtool die door Java-developers wordt gebruikt om software mee te bouwen en packagen. Apache Maven omvat eigenlijk het hele proces van broncode tot werkende code op een machine. Daarbij maakt het systeem veel gebruik van plugins. Een van onze teams heeft zich gebogen over de compiler plugin. Deze pluging omschreef soms heel cryptisch waarom bepaalde keuzes waren gemaakt. Het team heeft tijdens Hacktoberfest gewerkt aan de verduidelijking van die berichten, zodat je ze als gebruiker ook daadwerkelijk snapt en iets met de informatie kunt doen.”

Wat ook bereikt is dankzij Hacktoberfest: extensies kunnen nu binnen Apache Maven automatisch worden geladen vanaf verschillende plekken. Maarten: “Ook is er gewerkt aan verbetering van Powershell-support en documentatie, want dat is zeker in een open source project erg nuttig.”

Veel positieve feedback

Er is dus veel bereikt tijdens de twee dagen: “We hebben ontzettend veel positieve feedback gehad”, aldus Maarten. “Een deelnemer gaf bijvoorbeeld aan dat hij veel werkt met open source en eigenlijk al een tijdje iets wilde bijdragen, maar daar nooit het juiste moment voor kon vinden. Als je twee dagen met andere developers op deze manier gaat samen zitten, dan kun je veel meer voor elkaar krijgen dan je voor mogelijk houdt.”