AIToday Live maandoverzicht juni

Bekijk het AI-Today Live maandoverzicht voor de maand juni. Joop en Niels bespraken ook deze maand weer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI, met speciale aandacht voor de impact op creatieve industrieën. Deze maand staan onder andere de toepassing van AI in duurzaamheid, de rol van AI in gezondheidszorg, de uitdagingen rond AI-regulering en de opkomst van AI in het onderwijs centraal.

S06E45 - Sport en AI: een winnende combinatie?

Joop en Niels gaan in deze aflevering in gesprek met Lotte Lintmeijer over de fascinerende kruising tussen AI en sport. Lotte deelt hoe data-analyse en kunstmatige intelligentie worden ingezet in topsport en breedtesport, met unieke inzichten vanuit haar achtergrond in de biomechanica van het roeien. Ontdek hoe AI prestaties verbetert en blessures voorkomt!

S06E46 - Robot aan de knoppen, hoe AI onze podcast runt!

Joop deelt zijn ervaringen over het inzetten van generatieve AI bij de productie van podcasts. Hij bespreekt praktische toepassingen, zoals het automatiseren van transcripts en het genereren van visuals. Daarnaast gaat hij ook in op de uitdagingen die hierbij komen kijken.

S06E47 - Vooroplopen met de laatste AI trends

Niels Naglé kruipt in de rol als gast en deelt over zijn ervaringen van een recent bezochte Gartner conferentie. Hij bespreekt de impact van generatieve AI en de toekomstige trends in kunstmatige intelligentie, zoals voorspeld door Gartner.

S06E48 - Profiteren van Google's AI-fouten

In deze aflevering gaat Joop in op de verrassende en soms gevaarlijke antwoorden die Google’s nieuwe AI-zoekmachine heeft gegeven. Dit gaat van het eten van stenen tot het onderschatten van risico’s voor honden in warme auto’s. Hij vertelt ook over AI-blunders van andere techbedrijven en benadrukt het belang van ethiek, privacy en menselijke controle bij AI-implementaties in organisaties.

S06E49 - Nederlandse bedrijven scoren slecht bij het AI-Act examen

Onderzoeker en HvA-docent Diptish Dey is in deze aflevering te gast. Hij deelt zijn onderzoek naar de voorbereiding van Nederlandse bedrijven op de aankomende EU-AI-Act. Met een gemiddelde compliance-score van slechts 5,6 blijkt dat veel bedrijven nog niet voldoen aan de vereisten. Deze podcast gaat over de uitdagingen, kansen en het belang van transparantie en ethiek bij AI-implementatie.

S06E50 - De status van AI-adoptie in Nederland: een kritische blik

Joop bespreekt in deze aflevering de macro-economische productiviteitswinsten van AI in Europa. Hij gaat in op de ontwikkeling van Europese AI-wetgeving en de impact op innovatie, investeringen en sectoren zoals media, financiën en gezondheidszorg. Waar liggen uitdagingen en kansen voor Nederlandse en Europese bedrijven om AI te omarmen?

S06E51 - Mythbusters: van fabels naar feiten

In deze aflevering gaan Joop en Niels in op mythes rondom AI. Ze onderzoeken of AI echt autonoom kan handelen en creëren, en of AI-uitkomsten altijd herkenbaar zijn. De intelligentie van AI wordt kritisch bekeken, met voorbeelden van verrassende menselijke fouten. Ook het idee dat AI een eigen wil zou kunnen ontwikkelen, komt aan bod.

S06E52 - Waarom Nederland's focus op verantwoorde AI loont

In deze aflevering van AIToday Live staat de eerste Global Index on Responsible AI centraal. Nederland scoort hier een indrukwekkende 8,6. Het rapport beoordeelt de verantwoordelijke AI-toepassing en -governance wereldwijd op mensenrechten, governance en capaciteiten. Ondanks de goede score zijn er verbeterpunten, vooral qua inclusiviteit en gendergelijkheid.