AIToday Live maandoverzicht mei

Bekijk het AI-Today Live maandoverzicht voor de maand mei. Joop en Niels bespraken de trend naar kleinere, efficiëntere AI-modellen, waarbij specifieke technieken zoals token-efficiëntie en quantization werden uitgelicht. Verder kwamen verschillende gasten langs om te delen over onder andere AI communities, de rol van AI in HR-processen, de ethische aspecten van AI en AI-gehoortechnologieën. Beluister alle afleveringen in dit overzicht.

S06E36 - Klein is de toekomst voor grote taalmodellen

Deze aflevering van AIToday Live gaat over de toekomst van grote taalmodellen en kunstmatige intelligentie. Joop bespreekt de trend naar kleinere, krachtigere en energiezuinigere modellen. Hij illustreert dit met voorbeelden zoals Microsoft’s token-efficiëntie en quantization technieken, en benadrukt de verbeterde toegankelijkheid en duurzaamheid van AI-technologieën.

S06E37 - AI Communities: Omdat zelfs robots vrienden nodig hebben

Henk Boelman, Senior Cloud Advocate bij Microsoft, is te gast en spreekt over de impact en ontwikkeling van AI communities. Hij deelt zijn ervaringen met de Global AI community en de veranderingen door ChatGPT. Verder wordt de AI Community Day in Utrecht besproken. Wat is de toekomst van generatieve AI en multimodale modellen en hun invloed op leren, werken en creëren? Leer het in deze aflevering.

S06E38 - Over 5 jaar heeft niemand het meer over LLMs

Wat is de toekomst van grote taalmodellen en hun impact op het dagelijks en professioneel leven? Joop trekt parallellen tussen de introductie van het internet en huidige taalmodelontwikkelingen. De discussie benadrukt hoe deze technologieën geïntegreerd worden in applicaties en systemen, waardoor ze een onopvallend maar onmisbaar onderdeel van onze digitale gereedschapskist worden.

S06E39 - Kunnen AI-assistenten echt de HR wereld veranderen?

Bart Slaets, oprichter van Paybix, vertelt hoe hij zijn start-up AI gebruikt om internationale payroll processen te vereenvoudigen. Hij deelt de ontwikkeling van een AI-assistent die bedrijven helpt met lokale wetgeving en payrollvraagstukken in verschillende landen. In deze afleveringen komen uitdagingen, oplossingen en toekomstvisie van AI in de HR-sector aan de orde.

S06E40 - Hoe leert een AI? ChatGPT 4o geeft antwoord

In deze aflevering wordt ChatGPT 4o, het nieuwste model van OpenAI, geïnterviewd. Het model legt uit hoe kunstmatige intelligentie en grote taalmodellen werken, met inzichten in leermethoden zoals machine learning, zero-shot learning en few-shot learning. Deze dialoog illustreert de mogelijkheden van ChatGPT en gaat dieper in op hoe AI leert en zich verder ontwikkelt.

S06E41 - In gesprek met Jonge Denker des Vaderlands en AI-ethiekexpert Ajuna Soerjadi

Ethiek-expert Ajuna Soerjadi is te gast en spreekt over de invloed van AI op sociale ongelijkheid. Met een achtergrond in filosofie richt zij zich op etnisch profileren in risicoprofielen en de complexe interactie tussen sociale ongelijkheid en AI-ontwikkeling. Ajuna benadrukt de noodzaak van ethische dialoog en diversiteit bij het ontwikkelen van AI-toepassingen, en de maatschappelijke impact daarvan.

S06E42 - Creatief werk of je huishouden: wat gaat AI doen?

Wat is de paradox tussen AI die huishoudelijke taken en creatief werk automatiseert? Joop deelt hoe AI routineklussen kan overnemen om meer tijd voor creativiteit vrij te maken, en bespreekt de impact op werk en automatiseringskeuzes. Een strategische AI-implementatie kan zowel de efficiëntie verhogen als creativiteit en betrokkenheid binnen teams bevorderen.

S06E43 - Verbeter je leven: kristalhelder horen met de nieuwste AI gehoortechnologie

Gasten Marciano Ferrier en Nouri Khalass vertellen hoe AI geluidskwaliteit voor slechthorenden kan verbeteren. Ze delen hun expertise over technische uitdagingen en oplossingen in audioverbetering. Hoe kan AI de spraakverstaanbaarheid vergroten en wat is de impact hiervan op individuen en de samenleving? Luister de aflevering.

S06E44 - De meeste algoritmes deugen

In deze aflevering draait het om ‘algoritmes en hun rol in ons dagelijks leven’, geïnspireerd door Rutger Bregmans boek ‘De meeste mensen deugen’. Het legt uit hoe algoritmes vaak ten onrechte bekritiseerd worden en toont hun positieve impact met dagelijkse voorbeelden, van simpele als-dan-processen tot complexe AI-modellen. Zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid in ontwerp en toepassing staan centraal.